Почело је дуго топло лето, први дан и одмах црвени метео аларм

Иако нам је, макар према високим температурама и временској прогнози лето већ одавно стигло, Астрономско друштво „Руђер Бошковић“ из Београда саопштило је да лето ове године почело синић у 22 часа и 50 минута.

Данас је најдужи дан у години и трајаће чак 15 сати и 35 минута.У исто време, у овом 172. дану у години, за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима, каже се у саопштењу Астрономског друштва „Руђер Бошковић“..

На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа. Тада Сунчеви зраци падају под правим углом на северни повратник и под највећим углом на северну хемисферу.

Фото: Ризница

Дуг дан и положај сунца утичу и на то да сунчево зрачење буде јаче, па ће УВ индекс ових дана бити веома висок. Чувајте се сунчевог зрачења, пре свега у најтоплијем делу дана од 10  до 18 часова.

Лето 2024. завршиће се у недељу, 22. септембра 2024, у 14 сати и четрдесет три минута.

Топлотни талас се наставља – и данас ће бити претежно сунчано и веома топло. Јутарња температура од 16, највиша до 40 степени. У већем делу земље је на снази црвени метео-аларм. Препорука је да се у најтоплијем делу дана избегава боравак на отвореном.

Повезани чланци

Back to top button