Почело суђење четворици Срба које Приштина терети за тероризам

Четворица Срба са севера Косова и Метохије изјаснили су се да нису криви за наводни тероризам, односно напад на канцеларију Општинске изборне комисије у Северној Митровици прошле године.

У Основном суду у Приштини почело је суђење против Милуна Миленковића, Дејана Пантића, Александра Влајића и Миомира Вакића.

Пре њиховог изјашњавања, тужилац Африм Шефкиу је прочитао оптужницу, којом их терети да су „са још неидентификованим лицима, извршили терористички напад бацивши две ручне и две шок-бомбе у правцу канцеларије, у ком случају је експлодирала једна граната и две шок-бомбе“.

„Тада је причињена значајна материјална штета и озбиљно су били угрожени животи службеника ЦИК-а и полицајаца“, наводи се у делу оптужнице објављеном у децембру прошле године.

Тужилац је рекао да су тиме, према оптужници, у „саизвршилаштву починили кривично дело тероризам“.

Милун Миленковић је међу оптуженима једини и даље у притвору, док се остали бране са слободе.

Читањем оптужнице и изјашњавањем оптужених рочиште је завршено, а следеће ће судија Ваљон Куртај тек заказати.

Адвокат Предраг Миљковић који заступа Милуна Миленковића саопштио је да је пре почетка претреса предложио суду да Миленковићу мера притвора буде замењена мером кућног притвора уз јемство, те да не постоји разлог због којег Апелациони суд не би прихватио тај предог, а да је он оптимиста по том питању.

Миљковић је навео да је одбрана препустила суду и тужилаштву да одреди износ уз који би Миленковић био пуштен да се брани са слободе.

„Миленковић се данас изјаснио да није крив, ми као одбрана имамо рок од 30 дана да уложимо приговор на оптужницу и доказе. Понављам да је он једини који се из овог случаја брани из притвора и сматрамо да је поштено да се мера јемства усвоји, како би своју одбрану износио са слободе“, рекао је Миљковић.

Како је додао, Миленковић нема разлога да се ода бекству.

„Оптимиста сам и сматрам да је исправна ствар пустити га да се брани са слободе. Најбољи пример су остали саоптужени који се бране са слободе и који се одазивају на позиве суда. Миленковић нема разога због којих би се одао бекству“, нагласио је Миљковић.

Бранилац Дејана Пантића, адвокат Љубомир Пантовић, истакао је да тужилаштво није предложило ниједног сведока који би потврдио наводе из оптужнице и најавио да ће искористити рок од месец дана да уложи приговор на доказе и оптужницу.

„Наш први утисак је да оптужница није поткрепљена доказима. Интересантно је рећи да Тужилаштво није предложило ниједног сведока који би потврдио наводе оптужнице, чак није предложено ни да се саслушају окривљени на главном претресу, што је врло необично. Ми ћемо искористити право да уложимо приговоре на оптужницу и доказе, а након тога нас очекује главни претрес“, изјавио је Пантовић.

(РТС – Косово онлајн)

Повезани чланци

Back to top button