Почетак нове школске године, у Грачаници 74 првака

Звоно је огласило почетак нове школске године у свим основним и средњим школама у српским срединама на Косову и Метохији.  И северно и јужно од Ибра настава је почела на време и у окреченим и очишћеним учионицама.

У четири општине на северу Косова и Метохије школска година је почела под другачијим околостима. Присутво војника међународних војних снага видљивије је у близини школских објеката како у Лепосавићу тако и Звечану и осталим срединама.

Запослени у школама добили су задатак да воде рачуна о безбености и условима у којима ученици похађају наставу, рекао је начелник школске узправе Иван Запорожац.

Наредне две недеље према смерницама Министарства просвете Републике Србије биће тематске и предвиђају различите радионице и разговоре са ученицима. Тако ће бити и у основој школи Краљ Милутин, једној од највећих школа у централном делу Косова, каже учитељица Данијела Тодоровић.

„Управо смо причали о томе како су провели летњи распуст, данас је уводни дан где децу упознајемо са градивом, предметима и новим знањима која ће стећи и новим победама које нас чекају“, рекла је Тодоровићева.

У први разред Основне школе Краљ „Милутин у Грачаници“  уписано је 74 ученика, мало мање у односу на претходну годину, али је ово и даље школа у којој се из године у годину број ученика не мења каже директор Владимир Милкић.

„Број ученика је од 1999. године растао, тада је било близу 450 ученика тренутно бројимо 686 ученика и то је неко стање стагнације у односу на претходне године али очекујемо да број ученика поново увећава“, рекао је Милкић.        

Првог дана после ђачке торбе су изостале код већине деце али загрљаји са друговима  учитељицом после дуже летње паузе нису.

ОШ Краљ Милутин
Фото: Ризница

 „Ужелела сам се за другове и за учитељицу и једва сам чекала да их поново видим“, усхићено каже ученица другог разреда Ирена Костић.

Начелник школске управе Иван Запорожац изјавио је након посете школи у Звечнау да је са представницима КФОР-а и њиховим тимом разговарао те да од њих очекује да безбедност ученика подигну на виши ниово.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button