Подсећање на свирепо убиство српске породица у Обилићу: Над телима Столића убице су се иживљавале, а потом спалиле кућу

На данашњи дан су у Обилићу на Косову и Метохији у својој кући убијена три члана породице Столић, супружници Слободан и Радмила и њихов син Љубинко. УНМИК понудио 50.000 долара награде за информације које би довеле до хапшења виновника тог злочина.

Током ноћи са уторка на среду 4. јуна 2002. године, у својој кући убијена су три члана породице Столић, а њихова кућа је запаљена. По свему судећи 50-годишњи Љубинко Столић, и осамдесетогодишњи Слободан и Радмила Столић убијени су убодима ножева и ударцима тупим предметима, а потом је унутрашњост куће запаљена.

После обављене обдукције Слободана, Радмиле и Љубинка, познати специјалиста за судску медицину, проф. др Славиша Добричанин, заједно са страним колегама у обдукционом центру у Ораховцу, утврдио је да је над њима сатима вршен злочин, који указује и на могућности – ко би то могао да почини.

Судбина Столића један је од језивијих примера морбидне креативности терориста: педесетогодишњи Љубинко и осамдесетогодишњи Слободан и Радмила Столић, судећи према изјави патолога Славише Добричанина, убијени су неким тупим предметом, највероватније металном шипком. Старци су били у једној соби, а син Љубинко у другој. И сви голи до појаса.

Патолози су нашли и трагове скакања по несрећним људима и трагове удараца ципелом у пределу мошница и трбуха, а показало се да су им и јетра и унутрашњи органи потпуно разорени. Радмили су поломљене обе руке, а убијена је ударцем у потиљак. На Слободановој слепоочници била је видљива рупа пречника шест центиметара, настала од ударца тупим предметом. Љубинко је задобио више удараца ножем у пределу срца.

Фото; 17. март, Обилић – архива

Овај злочин узнемирио је косметске Србе, који су протествовали и у Грачаници и у Обилићу, где је дошло и до сукоба са припадницима Косовске полицијске службе. Обилић је током дана обишао шеф УНМИК-а Михаел Штајнер и косовски премијер Бајрам Реџепи. Они су се суочили са бесом окупљених Срба, којима су поручили да разумеју њихову огорченост:

„Мислим да је разумљиво да су људи овде љути. Премијер и ја смо исто тако љути због овог злочина, који је усмерен против против мултиетничности на Косову и нама овде треба правда. Треба да пронађемо оне који су одговорни и одлучили смо се да ће полиција успоставити посебну јединицу која ће радити на овом злочину“, казао је Штајнер.

Потпредседник Владе Србије, Небојша Човић током поподнева дошао у Обилић у пратњи члана председништва Скупштине Косова Гојка Савића, председника Одбора Скупштине Србије за Косово Момчила Трајковића и експерта за судску медицину Славише Добричанина.

„Овај акт директан је показатељ колико је безбедно на Косову, колика је слобода кретања“, рекао је Човић, оцењујући да нема ни једну реч разумевања за УНМИК: „УНМИК представља цео свет и ако свет не може једну зону на земљној кугли која се зове Косово и Метохија да доведе у ред, онда би требало да се запитамо о чему се ради“, рекао је Човић.

Реагујући на злочин, Српско национално веће северног Косова и Метохије је поручило да је крајње време да припадници УНМИК полиције уместо изражавања жаљења почну да проналазе и кажнајвају починиоце свирепих злочина над Србима на Косову“. 

На скупу у Грачаници, поводом убиства породице Столић у Обилићу посланик у Скупштини Косова Рада Трајковић позвала је све Србе да одмах напусте привремене иниституције.

Српска православна Епархија рашко-призренска и Српско национално веће Косова и Метохије најоштрије су осудили убиство српске породице Столић у Обилићу. „То гнусно убиство невиних цивила представља још један у низу злочина којима албански екстремисти и терористи покушавају да протерају преостале Србе са Косова и Метохије.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button