Подсећање на 4. април, дан најтежих ваздушних удара НАТО агресора

У ваздушним ударима НАТО на Рафинерију нафте у Панчеву 4. Априла 1999. Године погинула су три радника рафинерије. Истог дана бомбардована је топлана на Новом Београду када је погинуо чувар овог објекта.

На данашњи дан НАТО агресори гађали су Топлану „Нови Београд“. Мета НАТО пројектила био је цивилни објекат „Београдских електрана“, погођен пред свитање у четири сата и 26 минута. Топлана је погођена са више пројектила, при чему су уништена складишта за течно гориво, црпна станица, део виталних постројења, оба претакалишта и бензиска пумпа. Том приликом настрадао је Слободан Тришић, један од запослених.

На овај дан је у току бомбардовања на складиште „Беопетрола“ пало око 80 пројектила. Том приликом уништено је 570 тона дизел горива, 50 тона моторног бензина и једна тона моторног уља. Избили су пожари у којима је пола поменуте количине горива изгорело. Друга половина је изливена у земљиште и подземним водама доспела је у реку Ибар. Еколошке последице овог, али и бомбардовања других индустријских локација, биле су катастрофалне.

Бомбардовање топлане на Новом Београду, фото: Б92.нет

Један од најтежих догађаја који се током ових 78 дана бомби десио, јесте бомбардовање Рафинерије нафте Панчево. Ни после 21 године од погибије, тројица Рафинераца који су погинули 4. априла 1999. године у праскозорје нису заборављени. Сваке године породица и пријатељи одају почаст Мирку Дмитровићу, Душку Богосављеву и Дејану Бојковићу.

У Чачку је на овај дан по трећи пут бомбардована зграда „Слободе“. Ракетирано и више привредних и цивилних објеката у широј околини.

У Гњилану је бомбардован возни парк са 30 аутобуса. Такође је уништена и једна бензинска пумпа. У Куршумлији је са две ракете бомбардован дрвни комбинат. У Смедереву је око 4:25 иза поноћи бомбардована бензинска пумпа. Погођене су инсталације „Југопетрола“.

Повезани чланци

Back to top button