Покушај паљења цркве Светог Пантелејмона у Призрену, реаговала Српска листа

Другог дана Васкрса на цркву Светог Пантелејмона у Призрену бачена је експлозивна направа која пуком срећом и захваљујући случајном пролазнику који је реаговао није у потпуности уништила ову светињу. .

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковћ у осуди напада на цркву каже да „док Аљбин Курти Србима “честита” Васкрс, његови екстремисти на други дан највећег српског празника пале њихове светиње што показује прави однос власти у Приштини према Србима и њиховим храмовима.

„Овај случај јасно указује да албанским естремистима није било довољно што су у годинама за нама оскрнавили, не само цркву Светог Пантелејмона, него све православне светиње у Призрену током Мартовског погрома, па би по истом моделу да поново руше и пале споменике српске културне баштине на КиМ и протерају преостали српски живаљ са ових простора“, наводи се у саопштењу.

Петковић истиче да додатно брине чињеница да очи међународне заједнице не виде степен угрожености српског народа на КиМ, шта више стране дипломате у Приштини овај простор представљају као некакву оазу мира и верске толеранције, док их реално стање на терену готово свакодневно демантује.

„Недопустиво је да сe у 21. веку у срцу Европе дешавају овако опасни инциденти, зато
нећемо престати никада да апелујемо да се подигне ниво безбедности и заштите верски
споменици СПЦ који су запис трајања српског народа на простору КиМ“, наглашава се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Фото: Канцеларија за КиМ

Српска листа: Подметање пожара је последица запаљиве реторике режима Аљбина Куртија,

„У 21. веку на тлу Европе, на територији коју косовски лидери рекламирају као бастион демократије и људских права уништавају се  верски објекти српског народа, пред очима локалних и међународних безбедносних институција“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је покушај паљења цркве још један доказ нетрпељивости са којом се суочава српски народ, али и доказ потребе да се положај и имовина Српске Православне Цркве на Косову и Метохији морају заштитити уз јаке гаранције на међународном нивоу.

„Црква Светог Пантелејмона и српске светиње у царском граду Призрену страдале су након 1999. године, посебно у мартовском погрому 2004. године због чега никада нико за то није одговарао“, подсећа се у саопштењу.

Српска листа је позвала надлежне међународне институције, пре свега КФОР и ЕУЛЕКС да заштите Србе и српске светиње јер је, како истичу,  „подстицање мржње према свему српском постао део свакодневних изјава лидера косовских институција, које показују да нису спремне да штите наш народ и наше светиње“.

Повезани чланци

Back to top button