Полиција обезбеђивала, док су багери рушили конак манастира Светог Василија код Улциња

Конак манастира Светог Василија код Улциња који припада СПЦ у Црној Гори, а био је у изградњи, срушен је јутрос до темеља од стране црногорских власти.

Како су пренели медији, позивајући се на изјаву свештеника Митрополије црногорско – приморске Слободана Зековића, рушење конкака обезбеђивале су јаке полицијске снаге, ојачане припадницима антитерористичке јединице.

Без претходне најаве и упозорења полиција и багери су рано јутрос дошли до манастира блокирали прилазе и тада се почело са рушењем конака.  

„Сестринству манастира нису дали никакво рјешење, али кажу да јесу адвокату“, навео је парох Зековић, преносе Вијести.

Друштевним мрежама увелико се шири фотографија Мирослава Копривице, момка који је изашао из багера одбијајући да руши конак.  

Снимак Митрополије црногорско-приморске

„Јутрос ме је фирма послала у Улцињ са багером, али нису ми рекли гдје идем, ни шта треба да радим. Тек када сам дошао, видио сам о чему се ради. Одмах сам изашао из багера и рекао да нећу да рушим конак, нити да учествујем у томе. Прекрстио сам се и отишао пјешке са тог мјеста до Улциња!“, преноси се изјава Копривичина изјава на фејсбуку.

Индикативно је да се ово догађа након одлуке Цркве да настави протестне литије, оцењује Митрополија црногорско – приморска.

На званичном интернет сајту Православне митрополије црногорско – приморске, уз вест о рушењу конака пише да је у току  режимски рат против Светог Василија Острошког.

„Јутрошњи догађај показује колико је Владика будимљанско – никшићки господин Јоаникије био у праву кад је изјавио, након изласка из притвора, да црногорска власт сада ратује против Светог Василија Острошког Чудотворца“, наведено је у коментару.

У међувремену је директор црногорске полиције Веселин Вељковић саопштио да се неће дозволити јавна окупљања којима се крше мере Националног координационог тела.

Православна црква Светог Василија код Улциња је древна грађевина која је недавно проглашена за манастир.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button