Политика: Нове сумње у старе бројеве преминулих од Ковида 19

Србија ће урадити комплетну ревизију за сваког преминулог како би се установило да ли је он преминуо од коронавируса. Ово је најавио председник Алекдандар Вучић, додајући да је уверен да неће бити великих разлика и да држава ништа није сакрила, пише Политика.

Ажурирају се сваког дана, а често буде нове сумње – званични подаци о броју оболелих и преминулих од ковида 19 поново су у жижи јавности, а надлежни обећавају да ништа неће бити сакривено и да ће свака бројка бити проверена. Повод за ове сумње биле су недавне изјаве члана Кризног штаба за сузбијање ковида 19 и епидемиолога београдског Завода за јавно здравље др Предрага Кона да је у престоници било три пута више умрлих него што је то систем забележио о чему је први пут говорио у интервјуу за „Политику” средином септембра.

„То апсолутно није тачно, стојим иза тога да није утемељено ни на једном доказу”, био је децидан јуче министар здравља Златибор Лончар коментаришући овакве наводе.

Ресорни министар раније је најавио да ће се ревизија података радити, да је то уобичајено, а јуче приликом обиласка градилишта нове ковид болнице у војном комплексу у Батајници позвао све да буду опрезни када износе такве информације. Том приликом проверу је најавио и председник Србије Александар Вучић.

„Србија ће урадити комплетну ревизију за сваку смрт, за сваког човека, а то ће да раде клиничари”, изјавио је председник Вучић, додајући да је уверен да неће бити великих разлика и да држава ништа није крила.

Истакао је и да је поносан на све лекаре.

„Нико од нас није слагао ни једну једину реч. Чуо сам се са људима из ’Батута’, они кажу да имају мање умрлих”, рекао је Вучић.

Када ће бити рађена ревизија података, како се они тренутно обрађују и да ли је унапређена база са подацима о току епидемије у нашој земљи као што је било најављивано – одговоре на ова питања јуче нисмо успели да добијемо из Министарства здравља, као што ни коментар на податке које је изнео др Кон и појашњења о начину вођења евиденције о умрлима и оболелима од короне нисмо добили ни из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”.  Док чекамо званичну ревизију података који се односе на епидемију вируса корона за територију целе Србије, није необично запитати се ако је провера података већ уобичајена за једну епидемију, како кажу надлежни, да ли је уобичајено и да су ти ревидирани бројеви троструко већи, односно да ли су уобичајена и толика одступања? Нису, кратко за „Политику” одговара епидемиолог др Зоран Радовановић.

– Ревизија служи за фино дотеривање. На тај начин може минимално да се измени представа о учесталости болести. Овде је, међутим, реч о троструком или већем умањењу бројева. То је од триста до петсто одсто – наглашава др Радовановић.

Он додаје да му бројеви које сада наводи доктор Кон звуче реално, као и да су они који се саопштавају о тренутној епидемиолошкој ситуацији у земљи ближи истини од оних који су објављивани летос, у јуну и јулу, али по његовом мишљењу и ови нови подаци су невероватни док су они летошњи били „апсолутно невероватни”.

Сумњу да нешто није у реду са корона бројкама, не подгревају само медијски наводи, као што је био случај крајем јуна, већ и званични подаци. Према подацима Градског завода за јавно здравље које је у „Политици” изнео др Предраг Кон од марта до јуна од ковида 19 као основног и непосредног узрока смрти само у престоници преминуло је 210 особа, у јуну је било 127 преминулих, а на то посредно указују и подаци Републичког завода за статистику, што је, такође, објавио наш лист. Наиме, статистика је забележила да је у првих осам месеци ове године умро чак 2.071 грађанин више него лане: у јулу је било 1.700 више смртних случајева него истог месеца прошле године. У јавности се помињу и велике разлике између података комуналних служби и градских гробаља о сахранама оболелих од заразних болести и званичног броја умрлих од короне.

Одговор на питање због чега је дошло до оваквих неслагања, последњих месеци ретко ко је спреман да да, осим што је и на конференцијама Кризног штаба више пута поновљено да грађани немају разлога да сумњају, да ће се сви бројеви проверавати, да је то уобичајен процес, да то раде и друге земље…

Делимичног „кривца” означио је члан Кризног штаба који се и позабавио цифрама „ у свом дворишту”, др Кон, објашњавајући да се први пут користи овакав информациони систем за праћење епидемије, да систем који се раније користио не би био употребљив код овако масовног заражавања, као и да је могуће да је због тога дошло до неслагања, погрешног уношења података или грешака. Својевремено је и премијерка Ана Брнабић почетком јула када се Србија борила са новим наглим порастом броја оболелих од ковида 19, изјавила да база података није добра, да је најбоље што се у кратком року могло направити, али да се ради на њеном унапређењу и да се нада да ћемо ускоро имати нову и бољу базу.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button