Политика: Последњи трзаји Хашима Тачија

Путовање председника Косова Хашима Тачија у САД само је покушај да се тргује са Вашингтоном и обезбеди подршка и обезбеди подршка током суђења у Хагу, каже Демо Бериша коментаришући то што ће о Тачијевој одговорности расправљати Савет безбедности УН, пише „Политика“.

Хашим Тачи полако, али извесно, губи тло под ногама. За десет дана ће Специјално тужилаштво Суда за ратне злочине ОВК у Хагу саопштити да ли потврђује оптужницу против њега, а истовремено ће бити једна од главних тема у Њујорку на седници Савета безбедности 21. октобра, због опструкције рада овог суда. Сви извори говоре да Тачи не може побећи суђењу у Хагу, каже Демо Бериша председник Матице Албанаца у Србији и наводи да је само питања где ће он бити ухапшен.

„Хапшење у његовом кабинету не препоручује се из безбедносних разлога јер би можда могло да дође до окупљања грађана. Биће вероватно препорука или да се сам преда или ће бити ухапшен ван Косова“, сматра Бериша.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес у свом редовном шестомесечном извештају, који ће за недељу дана представити уз Савету безбедности, оптужио је Хашима Тачија, али и Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button