Политика: Стара понуда ЕУ у новом паковању

Европска унија Србији нуди такозвану перспективу у замену за Косово оцењује Политика и додаје да је пред званичним Београдом стара понуда из Брисела у новом паковању. Лист наводи да је изјава Мирослава Лајчека непристојна, са примесама претње, тврди Живадин Јовановић, док Јелена Вукоичић, сматра да је смешно да неко обећа Србији улазак у ЕУ јер проширења дуго неће бити.

Изјава Мирослава Лајчека да Брисел од Александра Вучића очекује „далекосежну“ одлуку о Косову и Метохији, односно другим речима, признање Косова, само на први поглед може бити изненађење. Она долази од представника ЕУ која је формално статусно неутрална, али је одмах по именовању словачког дипломате за посредника у преговорима Београда и Приштине, почетком јуна ове године, из његових првих порука било јасно „како ветар дува“. После његове поруке да нема размене територија Ивица Дачић је прокоментариса да ће га „пријатељски“ звати како би му рекао да то није његова компентенција, односно да није на њима да одређују шта ће бити резултат дијалога.

Министар спољних послова је упитао шта значи то да нема промене граница, о чему ће се онда разговарати, које ће решење да предложе.

„Ако кажу нема промене границе, онда нема ни промене границе Србије. Пошто ми то не прихватамо, а ово друго не прихвата Приштина, онда да видимо шта је компромис“, рекао је Дачић и поновио српски став да је нереално очекивати да ће Србија прихватити независност Косова због обећања да ће у наредним деценијама постати члан ЕУ.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button