Поплаве у Грачаници: Неодговорно понашање појединаца али и локалне власти (Видео)

Славиша Јовановић из Грачанице, чије је двориште поплављено, у изјави за Ризница.нет каже да нам се поплаве често понављају. Није баш да нисмо толико немоћни, неодговорно понашање појединих грађана али и локалне власти довело нас је до овакве ситуације, тврди он.

Киша која је непрекидно падала више дана изазвала је поплаве у бројним срединама на територији централног Косова. Вода је у току дана почела лагано да се повлачи али је још увек рано да се сагледа штета која је причињена. Алармантно је у Доњој Гуштерици, Кузимину, Угљару, Лапљем Селу, Преоцу, Скуланеву, Лепини, Грачаници.

Славиша Јовановић из Грачанице читаву ноћ је покушавао да спречи воду која је навирала са свих страна. Каже да су оваква ситуација могла да се пренебрегне или ублажи да су грађани одговорнији, да не затрпавају атмосферске пропусте и канале и да је локална самоуправа показала више разумевања за овакве проблеме јер није први пут да се овакве ствари догађају.

Владица Николић из Грачанице је као и његов комшија Јовановић, читаву ноћ је штитио кућу од поплаве. Њему је поплављено двориште и стара кућа, а да није поставио заштиту на улазним вратима, потопљена би била и нова кућа у коју се није још уселио. Вода је, каже, долазила са околних брда и сливала се с пута, а канализационе цеви и пропусти нису могли да је прихвате.

Комплетно домаћинство, воћњак али и помоћни објекти Славише Јовановића су под водом. Он каже да ће праве последице и на воћњаку и на кући моћи да се сагледају тек кад се вода повуче.

Метеоролози за наредне дане најављују мраз и ниске температуре што би ситуацију на терену, нарочито у домаћинствима која су потопљена додатно могло да закомпликује. Међутим, Јовановић мисли другачије.

Тврди да ће штета тек да се процењује, али је и апеловао на надлежне да ствари сагледају одговорније и проблеме оваквог карактера решавају дугорочно.

Вода је поплавила дворишта, оранице и ушла у поједине куће, помоћне и подрумске просторије у Лапљем Селу, Доњој Гуштерици, Преоцу, Лепини, Радеву, Скуланеву, док је село Кузмин код Косова Поља због изливања Ситнице и Дреничке реке већ два дана одсечено од света.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button