Породице киднапованих и несталих: Надамо се да Декларација неће остати још једно мртво слово на папиру

Удружење породица косметских страдалника поздравља усвајање Декларације о несталим особама, коју су синоћ у Бриселу потписали председник Александар Вучић и премијер Аљбин Курти, очекујући да ће Европска Унија, коначно „натерати“ Београд и Приштину да се процес проналажења несталих, одмрзне.

Удружење подсећа да се на листи несталих пре, током и након оружаних сукоба на Косову и Метохији и даље налазе имена још чак 1621. особе, принудно нестале од почетка 1998. до краја 2000. године.

„Породице несталих готово четврт века чекају да сазнају истину о својим најрођенијима и да, након ексхумација и идентификација, њихове земне остатке преузму и достојно сахране. Стотине мајки и очева, због не показивања политичке вољ  е власних да се искрено и одговорно почну бавити овим хуманитарним питањем, нису дочекали да сазнају истину о својој деци која су, у безумљу скраја деведесетих нетрагом нестала“, наводи се у саопштењу.

Породице киднапованих и несталих
Фото: Ризница

Додаје се да удружењу породица косметских страдалника жели да верују да Декларација  о несталима неће остати још једно „мртво слово на папиру“, те да ће се Приштинска и Београдска делегација у Радној групи за нестала лица коју је формирао МКЦК, после две године коначно састати, и да ће се одблокирати недопустиво дуги застој у разоткривању истине о свим несталима на Косову и Метохији.

На крају саопштења породице се надају да ће „бити враћено достојанство и преосталих 1621. особи и њиховим несрећним породицама чије трауме и безнађе предуго трају“.

Повезани чланци

Back to top button