Поседбна седница Скупштине Србије о КиМ, Вучић изнео план од 10 тачака

Председник Србије Александар Вучић изнео током заседања посебне седнице српског парламента план од десет тачака о политици Србије према Косову и Метохији у наредном периоду.

Вучић је говорио је и о тзв. француско-немачкој иницијативи, а као посебно тешку истакао тачку 4 и то други став у којем се наводи да се „Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији“.

Председник је изнео план од 10 тачака о политици Србије у наредном периоду:

Тачка 1: Наша политика биће да готово на сваки начин и по сваку цену сачувамо мир и стабилност, да се уздржимо и не одговарамо на провокације осим ако животи и имовина људи не буду угрожени, јер мир и стабилност нису парола, то је нешто што доноси живот у Србију, што омогућава да сачувамо биолошки опстанак нашег народа.

Тачка 2: Упорно истрајавање на формирању ЗСО која мора да буде правни и физички оквир за права нашег народа и њихово организовање на КиМ, уз подршку Србије коју нико не сме да спречи.

Тачка 3: Безбедност за Србе на КиМ, да нико не брине када дете пошаље у школу, зато што носи српско име и презиме.

Тачка 4: Бољи живот за наш народ на КиМ.

Тачка 5: Да се разговора и преговора о свим темама које се тичу свих кључних питања о сарадњи Срба и Албанаца до разговора како и на који начин да буду заступљени у било којим телима.

Тачка 6: Очување наших виталних државних и националних интереса, очување нашег самосталног одлучивања, да нам се нико не меша, да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву или Брисел, да се одлуке доносе само у Србији, уз поштовање Устава Србије.

Тачка 7: Наш животни интерес је да останемо на европском путу зато што европски пут значи инвестиције и стандард, плате и пензије.

Тачка 8: Раст Србије, енергетика, храна и војска, при чему је храна веома важна, војска мора да буде снажнија два и три пута него што је данас, јер је сачувала наш народ на КиМ. Развој здравства нам је потребан у које морамо више да улажемо.

Тачка 9: Наставак разговора, не прекидамо разговоре, јер бисмо били потпуно изоловани, нико са нама не би разговарао, а сами не можемо да функционишете у савременом свету.

Тачка 10: Упркос свим кризама плате ће расти, стићи ћемо неке земље ЕУ, а то ће враћати људе у Србију.

Говорећи о тзв. француско-немачком плану, Вучић каже да је 90 одсто онога што је изашло у јавност тачно.

Наводи и да су тај план у јавност пустили „неки из међународне заједнице који су то желели“.

Посебно је истакао тачку 4 и то други став у којем се наводи да се „Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији“.

„Противили се или не противили Савету Европе у тренутку када они одлуче, имаће већину. Противили се или не противили за НАТО, имаће већину. Противили се или не противили за Европску унију, то је њихова одлука“, рекао је Вучић.

Председник Вучић изјавио је да од тренутка избијања ратног сукоба у Украјини 24. фебруара 2022. постоји општа политичка офанзивна Приштине заједно са делом западних савезника за промену стања на терену.

„Од обећања Квинте и ЕУ да ће урадити све да ће омогућити нашем народу да учествују на изборима, а онда од противљења Куртија да тако нешто учини. Мислили су да ће тиме утицати на изборе у Србији. Наравно да су Срби гутали кнедле знајући да им се ускраћују основна права од којих им зависи цивилизован живот. Онда су кренуле горе ствари“, указује Вучић.

Председник Александар Вучић поручио је, на почетку седнице Народне скупштине на којој се расправља о Косову и Метохији, да ће данас указати на све најлошије тачке тзв. француско-немачке иницијативе, као и да неће ништа да сакрије.

Сврха данашњег дана није да се пребаци одговорност ни на овај дом, ни на наш народ у целини, нити на било кога, од одговорности као председник Републике никада нисам бежао, наглашава Вучић.

„Данас ћу говорити и указати на све најлошије тачке тзв. француско-немачке иницијативе и ништа нећу да сакријем. Дакле, нећу вам говорити о неким лепшим стварима из плана говорићу о оним најтежим и нагорим за Србију, зато што хоћу да будем одговоран и поштен према грађанима Србије, да људи у Србији знају да ни њихов председник, ни њихова Влада, ни њихова Скупштина немају шта да крију од њих“, истакао је Вучић.

Посланици су поздравили аплаузом Србе са Косова и Метохије, који су нападани у претходном периоду – Милоша Стојановића, Николу Недељковића, Срђана Петровића, Предрага Пантића и Срећка Софронијевића.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button