Последњи дан школе за мале и велике матуранте

За матуранте трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних школа, као и за ученике осмог разреда у Србији је данас последњи наставни дан у овој школској години.

Остали ученици основне школе, од првог до седмог разреда завршавају са наставом 14. јуна, а сви средњошколци седам дана касније – 21. јуна.

Мале матуранте, односно ученике који завршавају осми разред у јуну, чека припремна настава, затим полагање мале матуре 17, 18. и 19. јуна и на крају упис у средњу школу у зависности од оствареног успеха на пријемном и успеха током школовања.

И матуранте средњих школа који желе да наставе школовање чека пријемни за упис на факултет.

За матуранте гимназија у Србији, последњи наставни дан био је 24. мај, али то није био крај њиховим обавезама јер им предстоји матурски испит, а за оне који настављају школовање и пријемни за факултете.

Традиционално, матуранти основних и средњих школа последњи наставни дан обележавају прославама у школским двориштима, уз песму и музику, шетњом градским улицама, а у Београду се претходних година тај догађај обележавао и купањем у фонтани на Тргу Николе Пашића, као и на Ади Циганлији.

Повезани чланци

Back to top button