Повачење Срба из институција за Бореља није решње

Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да повлачење Срба из косовских институција није решење за актуелне спорове и да има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену.

Жозеп Борељ је у писаној изјави навео да недавна дешавања у односима између Београда и Приштине доводе у опасност „године напорног рада и достигнућа“ постигнута у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и отежавају безбедносну ситуацију у региону и шире.

„Европска унија позива обе стране да се уздрже од било каквих једностраних акција које би могле довести до даљих тензија“, наводи се у писаној изјави.

Повлачење косовских Срба из косовских институција, истиче, није решење за актуелне спорове, већ има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену.

„Позивамо Србију и представнике косовских Срба да поштују своје обавезе из дијалога и врате се у косовске институције како би испунили своје дужности, укључујући полицију, правосуђе и локалну администрацију“, наводи Борељ.

Истовремено, ЕУ поново позива косовске власти да без одлагања поштују своје обавезе. 

„То значи одмах продужити процес пререгистрације возила и обуставити сваку казнену акцију против власника КМ таблица. Питање регистарских таблица могу решити стране у оквиру дијалога“, навео је Борељ.

ЕУ позива Приштину да одмах започне кораке ка успостављању ЗСО.

„Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд Косова одлучио је да се Асоцијација/Заједница треба успоставити. Стога је њено успостављање обавезујућа законска обавеза за Косово. Континуирано неспровођење ове обавезе подрива принцип владавине права и штети угледу и кредибилитету Косова“, додаје високи представник.

„Одговорност страна је да обезбеде мир и стабилност. Било какве радње, попут паљења аутомобила или застрашујуће реторике које би могле довести до тензија су неприхватљиве и изазваће одговарајућу реакцију међународне заједнице“, наводи се у изјави.

Истиче се да је Еулекс, у блиској сарадњи са Кфором и косовском полицијом, спреман да обезбеди стабилност на терену.

Еулекс и Кфор ће наставити да подржавају одржавање безбедног окружења у складу са својим мандатима, додо је Борељ.

ЕУ апелује на стране да озбиљно изаберу пут дијалога и да се уздрже од сваке акције која би довела до насиља и конфронтације. 

„ЕУ је спремна да настави да олакшава преговоре, али обе стране треба да покажу спремност да траже решења на конструктиван начин и поштују своје обавезе преузете у дијалогу“, закључује се у изјави.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button