Повратак на Косово на најнижој лествици

Косовски министар за заједнице и повратак Горан Ракић каже да и овог 20. јуна 2022. године на Светски дан избеглица може са жаљењем да констатује да је повратак расељених на Косову на најмањој могућој лествици.

„Након више од две деценије од напуштања својих домова велики број тих домова је и даље празан, јер не постоје адекватни услови и искрена жеља и помоћ осталих косовских институција да нама као кровној институцији која се бави процесом повратка помогну да део посла који нам је поверен реализујемо на квалитетан и успешан начин.”, рекао је Ракић.

Истиче, да слику коју данас имамо када је у питању процес повратка, можемо једино да променимо уколико удруженим снагама решавамо проблеме који стоје на путу успешности овог ни мало лаког посла.

”Ако се питате како можемо то да урадимо, онда ћу вам рећи да онда када престану напади на повратнике, њихову имовину, када се проблеми узурпиране имовине буду решавали на конкретан и брз начин, када повратницима будемо обезбедили боље економске услове, ако им омогућимо да они који се врате могу без страха да посете своје цркве, обрађују земљиште оду несметано код својих комшија, онда ћемо имати и повољнију ситуацију у већи број оних који се враћају и на својим имањима опстају.”

Ракић подсећа да је на недавном састанку са расељенима у Београду подржао повратак четрдесет породица на Косово те да га радује чињеница да код њих и након дугих година боравка ван својих кућа постоји искрена воља да се на својим имањима врате

Он је навео Драгицу Гашић из Ђаковице чији пример треба да следе сви који на Косово желе да се врате, јер је њена жеља да живи у Ђаковици јача од свих недаћа са којима се суочава.

Након конфликта на Косову 1999. године, своје домове напустило је 226 418 грађана. После више од две деценије од исељења, укупан број повратника на овим просторима је 29 108.

Повезани чланци

Back to top button