Правда за Слађана: Протесни скуп у Северној Косовској Митровици

Протест грађана који траже да се ухапшени бивши полицајац Слађан Трајковић брани са слободе и омогући му се фер и коректно суђење одржан је у северној Косовској Митровици. Носећи пароле: „Правда за Слађана“, „Немам право на лекове јер сам Србин!, грађани су  прошетали главном улицом у Косовској Митровици.

Чланови уже и шире породице, комшије и пријатељи ухапшеног Слађана Трајковића протестовали су данас у Косовској Митровици захтевајући да се бивши полицајац брани са слободе, омогући му се фер суђење и истрага у којој ће осим косовских полицајаца бити укључена и ЕУЛЕКС полиција. Породица не верује косовској полицији и тврди да се ухапшеном на терет ставља оно за шта није крив. Одлуку о даљим мерама притвора за Слађана Трајковића, суд у Приштини би на захтев специјалног тужилаштва требао да донесе данас или сутра, каже адвокат Дејан Васић.

„Оно што ми тражимо је да се омогући Слађани да дође кући и да се од куће брани од тих оптужби које му се стављају на терет“.

Супруга Сузана Трајковић се пита како је могуће да неко ко је крив за ратнин злочин настави да живи на Косову и то у Бошњачкој махали међу Албанцима.

„И још једном да нагласим да је мој супруг невин, а нека се Курти преиспита где су били његови полицајци када је рађена провера 2013. године, значи он је интегрисан косовску полицију. Како је могуће да човек који је девет година радио за њих сада одједном, када су пре два месеца скинули униформу да буде ратни злочинац“, каже супруга ухапшеног полицајца.

Шабан Полужа испричао је на албанском да је Слађан био узоран грађанин и добар комшија. Свестан да изјава медијима може да угрози и њега и чланове његове породице у одбрану је стао и Арафат Љатифи.

„Познајем Драгана већ 23 године, заједно смо ишли на пецање, дружили се и мислим да је он на правди Бога осуђен. Он је ишао са Албаницима у Бошњачкој махали кад се преселио тамо. Чак су му и долазили Албанци колеге на славу, томе сам ја био присутан, јели су и пили заједно. Како сад то неко покаже прстом на тебе ухапси га и ухапсе га после 23 година за ратни злочин“, запитао се Љатифи.  

Породица је захвална Канцеларији за Косово и Метохију која пружа подршку. Јако су забринути за Слађаново здравље. Он је дијабетичар, а прошли пут су му лекови враћени због српске маркице на кутији. Сузана каже да купила лекове са косовском маркицом али ни они нису достављени њеног супругу. Мој отац лежи у медернизованом логору, а не у затвору, каже Јелена, ћерка ухапшеног Србина.

Слађан Трајковић ухапшена је 16. децембра у време барикада на северу Косова. Бивши је српски и косовски полицајац који је са осталим српским колегама интегрисаним у косовску полицијску службу 5. Новембра прошле године поднео оставку и скунуо униформу.

Повезани чланци

Back to top button