Празник Покрова Пресвете Богородице обележен у Пећкој Патријаршији

Звона Пећке Патријаршије, светиње подно Проклетија, поред Бистрице, најавиле су јутрос свету литургију, којом је почело обележавање храмовне славе Пећке Патријаршије.

Монахиње овог манастира славу прослављају са православним житељима Метохије, Гораждевца и повратничких села, која су опстала у овом питомом делу Метохије, јавља Радио Гораждевац.

У присуству око стотинак верника литургију је служио епископ рашко-призренски владика Теодосије, викарни владика Јустин, владика Кирило са свештенством Епархије раско-призренске и косовско-метохијске.

Због епидемиолошких мера ове године није било верника као пре пандемије корона вируса.

Средњовековни склоп пећких цркава више од седам векова чува сећање на славну, али и тужну српску прошлост. У Пећкој Патријаршији је рукоположено 45 српских патријараха и уведено у трон пећких архиепископа. Ту се чува и значајна уметничка заоставштина.

Након ратних дешавања манастир Пећка Патријаршија је постала значајан центар Срба који су остали да живе у овом делу Метохије. У Манастиру живи око 20 монахиња а од 2006. године део УНЕСКО-ове културне баштине.

(извор: Радио Гораждевац)

Повезани чланци

Back to top button