Претње телефоном и полицијом приморале редакцију Јединства да се састане под ведрим небом

Новинари листа „Јединство“ којима извесни Албанац прети насилним исељењем уз асистенцију полиције и запленом имовине уколико не напусте канцеларије у Северној Косовској Митровици, чији је он наводни власник, одржали су у данас пре подне у знак протеста колегијум под ведрим небом.  

Директорка и главна и одговорна уредница листа Рада Комазец изјавила је да су новинари Јединства на овај потез приморани јер их је у међувремену наводни власник контактирао и запретио да до сутра у 10 часова напусте просторије или ће у супротном ангажовати полицију.

„Ми смо сада одржали колегијум и наши новинари су сагласни да издржимо и опстанемо и раде у кућној атмосфери јер другу алтернативу немамо. Ми имамо обавезу према генерацијама и генерацијама новинара које су стварале овај лист већ 80 година. Имамо обавезу према нашој публици и читаоцима, стаменим и оданим због којих морамо да издржимо“, рекла је Комазечева.

Јавност је подсетила да су косовске власти по доласку међународних војних снага на КиМ одузеле сву имовину у власништву Новинско издавачког предузећа „Панорама Јединство“ из Приштине.  

„Ми више радних просторија немамо. У наш дом у Приштини усељена је Влада Косова, наше књижаре, бензинска пумпа, две штампарије, све је отето, ми смо опљачкани и протерани, ево сада по други пут“, рекла је главна уредница Јединства.

Фото: Ризница

Подршку колегама данас су прижили и новинари осталих српских редакција на Косову и Метохији и чланови Удружења новинара Србије.

Начин да се једини српски лист исељава усменим налогом и претњом катанцем, а да притом не постоји ни један писани траг или решење које се односи на исељење, нестваран је чак и за косовске прилике, нагласио је генереални секретар УНС-а Нино Брајовић.

„Потенцијална претња силом је нешто што разумемо али то не оправдавамо и то је оно што можемо звати само насиљем. Против тог насиља борићемо се темељно и на дуге стазе. Морају се бранити принципи, редакција мора да има свој простор и може бити исељена само неким механизмом правног система чији год он био, какав год био али немогће је да се телефонским позивима неком прети исељењем“, рекао је Брајовић.

На то да је лист Јединстево створен у јеку љутих борби за слободу 1944. године подсетила је главна и одговорна уредница Рада Комазец нагласивши да је и тада и сада исти прогонитељ али и прогнаник.

„Као да је судбина листа у томе да се увек боримо за опстанак на својој земљи. Ово је наша земља, а наш лист дели судбину српког народа. Он није само обичан информативни гласник већ је и чувар језика, писма, културе и српског идентитета“, рекла је Комазечева.

Нови састанак под ведрим небом, на платоу испред зграде одакле их истерују, редакција Јединстсва заказала је и у четвртак 24. маја.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button