Пријем Приштине као придруженог члана на дневном реду Парламентарне скупштине НАТО-а

Парламентарна Скупштина НАТО-а одржава се данас у Софији а на дневном реду је пријем Приштине као придруженог члана у ту оргазнзацију.

Како преносе медији, Скупштина у Приштини намерава да унапреди свој статус од посматрача до придруженог члана ове организације.

Посланици Дритон Хисени и Џавит Халити представљају приштинске институције на седници у Атинни и они се надају да ће епилог после одржавања парламентарне скупштине НАТО-а у бугарској престоници бити позитиван за Приштину.

Делегација Скупштине Србије, која је учествовала на састанку Парламентарне скупштине НАТО-а, писмом је затражила да се Приштини не додели статус придруженог члана.

Парламентарна скупштина НАТО-а, институционално је одвојена од НАТО-а, али служи као важна веза између НАТО-а и парламената земаља чланица. Састоји се од 281 делегата из све 32 земље чланице НАТО-а.

Придружени чланови могу подносити одлуке и амандмане на одлуке. Такође, они могу служити као специјални известиоци удружени у комитете, како би представили своје перспективе у извештајима НАТО-Парламентарне скупштине.

Међутим, они немају право да гласају о скупштинским извештајима, резолуцијама или руководству, нити доприносе њеном буџету. Тренутно има девет придружених чланова, међу којима су Србија и Босна и Херцеговина.

Повезани чланци

Back to top button