Приштина и Тирана у кампањи уједињења – Гласно ћутање запада на најаву „велике Албаније“

Међународна заједница оштро реагује на могуће прикључење Републике Српске Србији, али прећуткује позиве за уједињење територија на којима живе Албанци, пише Политика.

Предизборни блеф или јефтин политички маркетинг у изборној кампањи – тако су у западним центрима моћи незванично оценили јануарску претњу Рамуша Харадинаја да ће се Албанија и Косово ујединити до 2025. године уколико Србија не призна једнострано проглашену независност Косова. Да је ту ипак било нешто више од пуког политичког маркетинга, могло се видети када је прошле недеље, најпре у медијима у Словенији, обелодањен такозвани нон пајпер непознатих аутора, у коме је, између осталог предвиђено и стварање „велике Албаније“ о чему је пре свега три месеца причао ратни злочинац Харадинај.

Још више забрињава очигледно одсуство јасне и недвосмислене реакције међународне заједнице и саме Европске уније на овакве опасне идеје о промени граница, и самим тим, етничке структуре држава на Балкану. Оне су, додуше реаговале када је реч о могућем прикључењу Србији ентитета Републике Српске, али су зато прећутале стварање велике Албаније – иако су такве идеје директна претња по мир и стабилност на овим просторима. И, благо речено, ничим не доприносе наставку дијалога.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button