Приштина: Митинг подршке за Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија

Више хиљада Албанаца окупило се на централнoм тргу у Приштини на такозваном „Маршу за правду“ чиме су пружили подршку ухапшеним и оптуженим вођама тзв. Ослободилачке војске Косова, које у Хагу очекује суђење по оптужници за почињене ратне злочине на Косову 1998. и 1999. године.

На оптуженичкој клупи, по истој оптужници, суђење наредних дана треба да почне Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију.

Марш је почео уз скандирање „Хашим Тачи“, „Кадри Весељи“, „ОВК, ОВК“, са поруком „Слобода има име“.

На тргу између седишта владе и Народног позоришта и главној градској улици окукпио се велики број Алнбанаца пристиглих из свих делова Косова.

Фото: Ризница

У име Демократске партије Косова, коју су основали и чији су председници били, прво Тачи а онда и Весељи, окупљенима се обратио садашњи председник Мемљи Краснићи.

Обавестио је присутне да их Тачи и остали ухапшени прате уживо, те затражио да их аплаузом поздраве. У тим тренуцима  окупљени су аплаудирали и скандирали „ОВК, ОВК“.

Мемљи Краснићи је рекао да окупљени у Приштини чврсто верују да ће се Тачи, Весељи и остали „вратити као победници“.

„Данас смо солидарни са њима, јер су они одраз историјског, националног, демократског и цивилизацијског пута, али који још није завршен“, нагласио је Краснићи.

„.Током протеста, на згради владе исписани су графити „УЧК“, црвеном и црном бојом.

Један од иницијатора и организатора марша и креатора такозвна платформе Слобода има име Исмаиљ Ташоли рекао је да косовски Албанци данас марширају за правду а против, како је рекао, промене историје.

„Хашим Тачи, Кадри Весели, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими сутра крећу у следећу битку, за истину и правду, и као и увек вратиће нам чист образ и победу“, рекао је Ташоли.

Говоници су често прекидани сканидрањима УЧК, а на крају су на позорници изашли чланови породица хашких затвореника који су од стане окупљених поздрављени громогласним аплаузима и овацијама.

Митинг подршке бившим косовским политичким лидерима које суд у Хагу терети за ретне злочине протекао је мирно.

Повезани чланци

Back to top button