Приштина: Обележена 15. годишњица једностраног проглашења независности

Војном парадом и свечаним седницама Владе и Парламента у Пришитни данас је обележена 15 годишњица једностраног проглашења независности Косова.  

Припадници косовских безбеносних снага, специјалне полиције, полиције Косова и гардисти продефиловали су главном улицом у Приштини док су их аплаузима уз скандирање Косову поздрављали грађани. Пре параде одржане су свечане седнице Владе и Скупштине на којима су се обратили овдашњи представници институција. Њихове поруке са скупштиске говонице која је украшена амблемом ОВК, биле су готово идентичне: глорификовање припадника Ослободилачке восјке Коосва која је, како су рекли, донела слободу али је и речено да дијалог са Београдом може да  има само један циљ а то је узајамно признање.

 „Суочени са Србијом, морамо и бићемо једно. Политички спектар земље ће бити уједињен против свих оних који покушавају да поткопају наше грађанство. Процес дијалога са Србијом има епилог који је потврдио и председник Бајден у свом писму, а то је међусобно признање“, рекла је Вјоса Османи на свечаној седници Скупштине.

Вјоса Османи, фото: Ризница

Председник владе у Приштини Аљбин Курти подсетио је да је проглашење независности Косова резултат многих напора и жртава народа Косова, као и помоћи међународних савезника .

Током  обраћања Курти се посебно захвали ветеранима ОВК али и бившем генрералном секретару НАТО алијансе Џорџу Робертскну који су такође присустволи седници.

Бајрам Бегај, фото: Ризница

 Говорио је и председник Албаније Бајрам Бегај.

„Косово је независна држава, Влада Србије није престала да делује против Косова. Посвећеност ЕУ и САД изражава значај који Косово има за будућност у региону. Постајемо подршка нашим суграђанима промовишући добробит“, рекао је Бегај.

Поред амбасадора Америке, Велике Британије, шефа канцеларије  Европске уније у Прштини , делегација из Бугрске, Црне Горе, Северне Македоније међу званицама су се нашли и представници албанских партија из Прешева и Бујановца као и председник Странке демокртске акције Санџака Сулејман Угљанин.

Повезани чланци

Back to top button