Приштина стопира улазак на КиМ и позориштима из уже Србије

Власти привремених институција самоуправе у Приштини, на челу са Аљбином Kуртијем, забраниле су данас да позоришна опрема неопходна за извођење представе “Kњига о Милутину” Звездара Театра буде превезена на Kосово у Метохију, чиме су онемогућили да се ова представа, у којој глуми Ненад Јездић, одигра у Kосовској Митровици и Лепосавићу.

Јездић је вечерас требало да изведе 202. пут представу “Kњига о Милутину”, у Kултурном центру у Kосовској Митровици, а сутра увече у Лепосавићу. Међутим, опрема и његови сарадници заустављени су на Јарињу, иако су имали сву неопходну пратећу документацију и спецификацију опреме. 

Фото: Звездара Театар

Јездић: Тужно, примитиван и нецивилизацијски чин, представа носи антиратну поруку!

Поводом забане приштинских власти да се предсдтави Театра Звездара из Београда „Књига о Милутину“ забрани долазака на Косову и Метохиј огалсио се глумац Ненад Јездић.

Он је написао да је тужан, примитиван и нецивилизацијски чин да се забрани долазак представи која носи антиратну поруку.

„Најблаже речено – тужно! Недопустиво је доношење овакве одлуке, ко год да одлучује, да ли ће се нешто играти или не. Ово недело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силно и то према једном позоришту…нецивилизацијски чин…антикултурни и антипозоришни. Не дозволити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз представу Књига о Милутину, јесте одраз страха и панике. Срећа па је ова монодрама, на моју велику радост и понос, антиратна драма, радовало би ме да и људи албанске популације на Косову и Метохуји могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику, већ само поставља људску и моралну дилему, по питању свих наших неразумевања и страдања, како свог, тако и других народа са ових простора. Књига о Милутину је свакако, нешто најлековитије што данас сви треба да чујемо, али у атмосфери највеће стигматизације мог народа, неколико деценија уназад, забрана и границе за културу ме нимало не изненађују. Све у свему изузетно…примитивно!“, написао је Једзић на фејсбук станици Звездара Театра.

Канцеларија за КиМ: Курти жели Србима да укине и културне догађаје

После забране патријарху Порфирију да посети своју духовну кућу, Пећку Патријаршију, забране и укидања употребе српског динара на KиМ, Kурти сада жели да Србима укине и културне догађаје и тиме практично укине живот Србима на Kосову у Метохију, као што је у више наврата бранио и укидао спортске догађаје, скидао српску тробојку, бранио вакцинацију и стопирао допремање српске робе у покрајину, саопшитла је Канцеларија за КиМ.

„Извођење позоришне представе нема никакве везе за политиком, али Kурти у свом сулудом плану напада и протеривања свега српског са простора KиМ, не преза ни од чега и обрачунава се чак и са културним догађајима“, закључује се у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button