Приштина: Враћен споменик српским војницима из Балканских и Првог светског рата на своје место (ВИДЕО)

На приштинском гробљу враћен је споменик српским војницима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918. на место где се и налазио пре измештања прошлог месеца.

У присуству представника француске амбасаде у Приштини су данас пре подне радници комуналалног предузећа вратили споменик на место где се и налазио након измештања. Такође је и спомен плоча са натписом „Француским војницима палим на Косову“ померена са централне позиције на доњу бочну страну војног гробља.

До измештања споменика борцима из Балканских и Првог светског рата дошло је на иницијативу француске и немачке амбасаде уочи обележавања Дана примирја у Првом светском рату 11. новембра, без знања Епархије рашко – призренске која брине о српском павославном гробљу у Приштини.

На место споменика, како је касније, а после осуда и реакције српске јавности, саопштено из Амбасада Француске и Немачке, постављена је црна мермерна плоча са натписом на француском, српском и албанском: „Француским војницима палим на Косову“.

Обележавајући Дан примирја у Првом светском рату, амбасадори Немачке и Француске су 11. новембра полагањем венаца одали почаст пострадали борцима али и војницима међународних војних снага који су пострадали на Косову.

У саопштењу за јавност којим су се огласили, после реаговања  Епархије рашко – призренска због измештања споменика, из амбасаде су напоменули да посмртни остаци страдалих војника нису померани.

Од потеза и одлуке двеју Амбасада на српском гробљу оградили су се из Општина Приштина. Локална власт је саопштила да нису примили никакав захтев за померање спомен плоче нити да су наложиле измештање или померање спомен сплоче на православном гробљу.  

Измештање споменика на српском војничком гробљу у Приштини изазвало је и бројне реакције у јавности, а група невладиних организација и појединаца покренула је онлајн петицију за његово враћање на старо место. Петицију је поптисало више од четири хиљаде грађана. 

(Ризница)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button