Приштина забранила српском патријарху посету Пећкој Патријаршији

Приштинске власти одбиле су захтев патријарха Порфирија да пред Божић допутује у Пећку Патријаршију саопштено је из СПЦ.

„Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је са запрепашћењем примио вест да су му власти у Приштини данас забраниле да пред велики празник Рођења Христовог, који прославља цео хришћански свет, допутује у Пећку Патријаршију, која је прво и вековно седиште Српске Православне Цркве и манастир коме је Патријарх игуман, тојест старешина“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да патријарх Пофририје не одустаје од намере да служи божанствену службу у Пећкој Патријаршији и очекује „да ова крајње дискриминаторска одлука буде стављена ван снаге и да се престане са гажењем људских права и верских слобода православних Срба који живе у Покрајини, на земљи својих предака, где српски народ у континуитету живи најмање хиљаду и пет стотина година“.

„Његова Светост Патријарх г. Порфирије се моли Богу за мир и добру вољу међу свим људима, а посебно се моли да завлада мир међу Србима и Албанцима на Косову и Метохији, где вековима живе заједно“, саопштено је из кабинета српског Патријарха.

Повезани чланци

Back to top button