Процуреле информације из хашких досијеа, заташкавање злочина

Цурење досијеа из Хага и заташкавање злочина окарактерисале су рад Специјалног тужилаштва Косова у Хагу, пише Политика позивајући се на изјаве познаваоца тужилаштва.

Лист наводи да је пажња је усмерена на застрашивање сведока и компромитовање сарадње српских државних органа са Специјализованим тужилаштвом.

Обелодањивање информације да је из специјалног суда Косова у Хагу „процурело“ 4.000 досијеа и објављивање делова њиховог садржаја могао би да буде само један од покушаја да се злочина које су починили припадници такозване ОВК заташкају, а самим тим и не процесуирају.

Тренутно је, ако је судити по изјавама званичника и познавалаца рада овог суда и тужилаштва, пажња усмерена на застрашивање сведока и компромитовање сарадње српских државних органа са Специјализованим тужилаштвом Косова у Хагу. Шта можемо да очекујемо у наредном периоду с обзиром на то да се о раду специјализованих већа и тужилаштва не зна скоро ништа, осим да је испитано више стотина сведока, углавном бивших чланова ОВК и да се тренутно чека објављивање првих оптужница?

Може ли се повући паралела између рада поменутих већа и тужилаштва и начина на који је радио расформирани хашки суд и тужилаштво.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button