Програмирање и ардуино радионица прилика да се одмере склоност и могућност детета

Како би привукла и заитнерсовала младе, не само за књигу већ и остале садржаје дигиталног доба, Народна Библиотека из Грачанице је у сарадњи са Електротехничком школом „Михајло Пупин“ из Сушице организовала програм 3D моделирања и програмирања.

Изложбом радова насталих током радионица и наградама за ученике који су понудили иновативна решења курс је данас званично завшрен.  Програм је у овој фази окупио само ученика завршних разреда основне школе „Краљ Милутин“ из Грачанице, касније се планира укључивање и осталих школа, каже Милан Стојановић професор електротехничке школе.  Појаснио је да су током програма обједињена три модула: програмирање, склапање ардуино компонената и 3D дизајн.

„Планирано је да ученици прођу сва три модула и да на крају заједно раде на завршном пројекту коју ће презентовати. Деца су заинтересована за овакве ствари и иновативне технологије, надарена су, а ми смо ту да им дамо ветар у леђа“, рекао је Стојановић.

Фото: Ризница

Интерактивни мултимедијални центар Народне библиотеке у Грачаници одлично је место за овакве програме, поручила је директорка Бранкица Костић.

„Библиотечка делатност није само то, већ је библиотечко информативна делатност, а будући да смо ми опремили наш едукативни центар одличном техником размишљали смо о томе како да привучемо децу у Библиотеку и да своје слободне време искористе како би нешто научила. Разговарали смо са директором Електротехничке школе који је послао своја два инжењера, Библиотека је ангажовала једног волонтера тако да смо у три месеца уклопили три модула образовања“, каже Костићева.

Фото: Ризница

Први награду у категорији 3D дизајна и ардуино програмирања освојио је пројекат паркинга – рад Ђорђа Димитријевића и Петра Симића. Иако није награђени пројекат, паметна башта на којој је радио Петар Костић, била је најзанимљивија посетиоцима изложбе.

„Паметна баша се састоји из сензора који контролишу температуру ваздуха али и влажност земљишта. Ти подаци су исписани на два дисплеја и у зависности од тога укључује се вентилатор или се паметна башта наводњава“, појашњава Петар који на јесен постаје средњошколац.

Несвакидашња радионица иделана је прилика да се споје лепо и корисно и одмере могућности и склоности деце, подсећа Костићева. Додаје да је са младима најлепше радити јер се у њима крију огромне способности што је добра порука за будућност.

„То су деца седмог и осмог разреда која су радила оно што раде студенти током студија. Заиста, мало времена и потенцијала, још мање новца треба уложити у њих и погурати их да крену даље како би превазишли све своје видике јер она немају хоризонт.  Деца су чак иза хоризонта“, рекла је Костићева.

Радионаца за програмирање подржана је од Канцеларије за Косово и Метохију и локалне самоуправе.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button