Протест подршке Михајлу и Андрији Мицићу најављен за понедељак, браћи одређено полицијско задржавање до 48 сати

Михајлу и Андрији Мицићу из Грачанице које су припадници косовске полиције у четвртак брутално претукли и привели због саобраћајног прекршаја одређено је четрдесетосмочасовно полицијско задржавање. У присуству својих адвоката они ће дати изајве након чега ће бити покренут даљи поступак.

Случај прекомерне употребе силе од стране полиције приликом рутинске конторле саобраћаја додатно је узнемирио Србе из Грачанице који су се у знак протеста окупили испред полицијске станице у овом месту док су нова протестна окупљања најављена преко друштвених мрежа за понедељак.

Захваливши се на подршци коју су њеним синовима пружили њихови другови, мајка приведених младића је преко друштвених мрежа замолила да се најављена протесна окупљања за суботу одложе за понедељак како би скуп благовремено био најављен код полиције.

„Овим путем вас молим да протесте одложите за понедељак у 12 часова јер желимо да испоштујемо закон и најавимо протесте у складу са законом. Ако га неко други крши ми то не морамо. Још једном хвала на подршци и разумевању“, написла је Михајлова и Андријина мајка.

Редовна контрола саобраћаја у центру Грачанице претворила се у драму када су припадници косовске полиције, како су посведочили очевици, брутално претукли деветнаестогодишњег Михаила Мицића због саобраћајног прекршаја. Михајло је извучен из аутомобила, оборен на земљу и претучен као и његов, пет година старији брат Андрија, који је притрчао из оближњег локала када је приметио да је настао проблем.

„Моја два сина никада ништа лоше нису учинила, ово је био прекршај али није начин да се полиција тако понаша“ прича Андријана Мицић, мајка двојице младића.

Њихова тетка Јелена каже да је Михајло само тражо да му се казна коју је написао полицајац преведе на српски.

„Ми не разумемо албански и требало је да се преведе шта пише у тој казни, нема разлога да се они онако дивљачки понашају према деци. Ово није први случај насилног понашања албанских полицајаца, а бојим се да неће бити ни последњи уколико се нешто не предузме“, испричала је Јелена Тодоровић.

Михајлу и Андрији је одређено полицијско задржавање до 48 сати. Адвокат Љубинко Тодоровић обишао је двојицу браће у болници, каже да је неопходно сачекати мишљење лекара након чега ће се у присуству адвоката у полицијској станици дати изјаве. Утврђивање материјалне истине и чињеница у вези са случајем неопходно је у овој фази каже адвокат Јована Филиповић.

„Оне слике и снимци које смо видели су застрашујуће, њих пребијају, међутим, ми морамо да чујемо и другу страну приче и овим случајем, пре свега, мора да се позабави и Полицијски инспекторат а затим и суд и Тужилаштво. Све по реду и свако ће овде имати своју улогу јер видели смо да се они нису опирали и морамо даље да утврдимо све чињенице“, рекла је Филиповићева.

Да су припадници косовске полиције употребили прекомерну силу сложила се и председница општине Грачаница Љиљана Шубарић која је синоћ разговарала са породицом приведених младића, грађанима и полицијом. Подсећамо да су у Грачаници пре две недеље против полицијске бруталности протестовали и припадници ромске заједнице, а повод је био претучен ромски младић од стране косовских полицајаца.

(Ризница)   

Повезани чланци

Back to top button