Протест Срба у Штрпцу: Децу вам нећемо опростити!

Децу вам нећемо опростити, борићемо за своја права и опстанак на вековним огњиштима поручили су Срби са Косова и Метохије на великом протесном Скупу који је у подне одржан у Штрпцу. 

Носећи пароле са порукама подршке као и српске заставе Срби са централног Косова и из Косовског поморавља су још од раних преподневних часова организованим и приватним превезом пристизали у Штрпце како би,кажу, пружили подршку браћи из сиринићке Жупе и поручили да терор институција у Приштини над српским народом, децом и омладином мора да престане. 

Хуанита Рачићевић која се обратила у име породица ухапшених Срба у акцији косовских специјалаца на Брезовици запитала је притшинске власти да ли после напада на Стефана и Милоша Стојановића из Готовише и Стефана Томића из Клокота имају намеру да престану са нападима на Србе.

„Још колико Стефана и Милоша треба да се бори за свој живот. Пре два дана смо показали да смо једно, један народ, уједињени, голоруки, стали на сред пута и бранили животе наших најмилијих. Не могу ни да замислим како се осећају мајке и очеви рањеног Стефана и Милоша. Бојисте се мајчиних суза, бојите се суза дечијих“, рекла је Рачићевићева.

Фото: Ризница

Подсетивши да током 20 дана барикада на северу Косова није нападнут ни један Албанац како Куртијеви следбеници то не би искористили као повод за напад на Србе јужно од Ибра, председник Српске листе Горан Ракић каже  да Срби на ратне покличе одговарају позивима на мир.

„Пре само пар дана су прекопали путеве и српска села и добре српске домаћине у Лепосавићу одсекли од света, од лекара, школа, рођака. На тврђави Звечан где се поносно вијори српска тројбојк попут каубоја, шетају Куртијеви специјалци покушавајући да испровоцирају српски народ, поставају неке пунктове и са дугим цевима претересају породичне људе и мајке са малом децом. Моја порука је да се ми не смемо предати. Ако Стефан Стојановић од 11 година није сагао главу пред упереним пиштољем и није се предао ко од нас сме да посустане и да се преда?“, запитао је Ракић.

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић каже да је политика актелне власти у Приштини довела до тога да су појединици умислили да могу да пуцају у српску децу. Напади нас неће отерати са огњишта, поручио је Јевтић.

„Зато поручујемо представницима међународне заједнице да уразуме Куртија да престане да напада нашу децу. Као што смо још јуче рекли децу вам нећемо опростити. Данас не протестујемо само због пуцња у нашу децу, данас поручујемо да ћемо и опстати без обзира на све изазове. Још једном велико хвала што сте овде са нама од севера до југа Космета. На крају ћу само рећи, баш онако као што се у нашој химни каже наша слога биће пораз врагу“, рекао је Јевтић.  

Протесу који је отпочео интонирањем српске химне протекао је мирно. Скуп је обезбеђивао већи број полицајаца. Здравствено стање српског младића Милоша и дечака Стефана Стојановића је добро и они су и даље на лечечењу у грачаничкој болници.

(Радио Београд)   

Повезани чланци

Back to top button