Протести и петиција Срба на северу Косова, захтева се повлачење специјалаца полиције

Више стотина житеља северног дела Митровице, Звечана и других средина одржало је протестни марш како би упозорили јавност на терор који Срби доживљавају од припадника специјалних јединица полиције на северу КиМ.

Срби из општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Косовска Митровица захтевају повлачење специјалних снага косовске полиције са севера Косова. Захтев је уједно и тект петиције коју су окупљени грађани потписивали после мирне протесне шетње до Бистричког моста, места где је припадник специјалне полиције Косова упуцао Милана Јовановића.

„Са места где је човек рањен треба да се потпише петиција којом ће да се захтева да сви који не припадају овде повуку. Специјална полиција малтретира Србе, ово је други пут да је биал пуцњава и само је луда срећа оставила у животу те људе на које је пуцано“, рекао је потпредседник Српске листе Игор Симић.   

Посредством друштевних мрежа на окупљање грађана је позвала Марина Јовановић, супруга упуцаног Србина. Окупљање незадовољних Срба из северне Косовске Митровице и Звечана почело је у 14 часова код скретања за Бањску одакле су у колони носећи пароле Европо пуцају по нама!, Идите одавде! и Овде вам није место! кренули пут бистричког моста прама полицијском пункту.  

Полиција је покушала да заустави и колону у којој се налазило више од хиљаду грађана Звечана и Косовске Митровице. Грађани су пробили први кордон од десетину полицајаца  али су заустављени код самог бистричког моста кога су чували до зуба наоружани специјалци са дугим цевима, њих двадесетак је чинило живи зид. Истовремено су на супротној страни специјалци зауствили велику групу Срба из правца Лепосавића. Њима није дозвољено да приђу и потпишу петицију.

Грађани су се нешто после 15 часова мирно разишли.  Здравствено стање Милана Јовановића је стабилно он се још увек налази на одељењу интензивне неге због чега су му посете забрањене потврдила је његова супруга Марина. 

Повезани чланци

Back to top button