Први резултати општих избора у Бих и РС, победу прогласили и Додик и Тривић

Председник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић рекао је да у ЦИК-у још немају довољан број података да би могли саопштити ко је, према прелиминарним резултатима, изабран за председника Републике Српске.

Кандидат СНСД-а око пола 3 ујутру прогласио је коначну победу на председничким изборима, два сата пошто је исто учинила кандидаткиња ПДП-СДС Јелена Тривић, јавља извештач РТС-а.

У Босни и Херцеговини су одржани општи избори. Грађани у Републици Српској и Федерацији бирали су кандидате за више од 500 функција. Према незваничним, односно непотпуним прелиминарним резултатима Централне изборне комисије, победу су однели – за српског члана Председништва БиХ кандидаткиња СНСД-а Жељка Цвијановић, Денис Бећировић као представник Бошњака и Жељко Комшић као представник хрватског народа.

Што се тиче избора за председника Републике Српске, председник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић рекао је да у ЦИК-у још немају довољан број података да би могли саопштити ко је, према прелиминарним резултатима, изабран за председника Републике Српске.

Међутим, током ноћи победу је проласио кандидат СНСД-а Милорад Додик. Додик је рекао да није победио у Бањалуци, али да јесте у Републици Српској.

„У овом тренутку дефинитивно могу да потврдим да је Жељка Цвијановић победила на изборима за српског члана Председништва БиХ, а ја на изборима за председника Републике Српске“, рекао је Додик на конференцији за новинаре одржаној око пола три ујутру.

Додик је навео да је, на основу 523.326 обрађених гласова, освојио 274.987, да је кандидаткиња ПДП-а Јелена Тривић 246.425, а кандидат ДНС-а Радислав Јовичић 1.914 гласова.

Додик рекао је да поносан што је био кандидат на изборима и што је изабран за председника, истичући да је РС „показала демократску зрелост“, што је, како каже, „велико достигнуће“.

„Република Српска је показала демократски капацитет и карактер“, рекао је Додик и најавио да ће Српска бити стабилна и водити своју политику, те наставити сарадњу са партнерима као што су Србија, Русија и Мађарска.

Претходно је, победу на изборима за председника РС, прогласила и кандидаткиња ПДП-а Јелена Тривић, поручивши да ће бити председница свих грађана и да „под заставом РС има места за све“.

Иначе, синоћ је, после затварања биралишта, високи представник Кристијан Шмит искористио бонска облашћења и наметнуо измене Изборног закона.

Измене, напоменуо је, неће утицати на гласове које су грађани дали на одржаним изборима. Мере ће унапредити функционалност институција у Федерацији БиХ и осигурати да грађане заиста представљају они које су изабрали, истакао је Шмит. 

Председник СНСД-а Милорад Додик поручио је да наметање Изборног закона БиХ показује накарадан систем БиХ и да се, како каже, високи представник Кристијан Шмит „на неки начин жели додворити Хрватима. „Кристијан Шмит је кукавица и то је урадио пред сам крај избора, а сутра ће верујем бити у Немачкој“, рекао је Додик на ноћашњој прес-конференцији.

Додик је рекао да се противи наметањима у БиХ и да се ове измене Изборног закона БиХ не односе на Републику Српску.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button