Ракић и Јевтић са владиком Теодосијем: Чврсто у одбрани интереса СПЦ

Министри у косовској Влади и представници Српске листе, председник Горан Ракић и потпредседник Далибор Јевтић, током данашњег сусрета са владиком рашко-призренским Теодосијем, поручили су онима који о  проблему изградње транзитног магистралног пута Дечане – Плав  размишљају другачије, да је за представнике српског народа у институцијама Косова једино прихватљиво решење у оквиру закона.

Јевтић и Ракић су са владиком Теодосијем разговарали и о помоћи СПЦ на свим пољима, како би позиција цркве била још јача. Поздравили су одлуку којом је заустављена даља изградња пута у заштићеној зони и истакли да искрено верују да ће она остати на снази до проналажења решења прихватљивог за све, јер како су истакли, решење постоји.

Подвукли су и да је подршка председника Александра Вучића и представника институција у Србији у решавању проблема и те како значајна.

”Не желимо да угрожавамо било чија права али исто тако желимо да се права Срба на Косову поштују. На томе радимо и за тако нешто ћемо се залагати. У сталној смо комуникацији са представницима међународних институција и организација, како би им предочили да борба српског народа на очувању својих светиња и идентитета не сме бити занемарена.”

Током сусрета је разговарано и о последњој непријатности коју је доживео владика рашко-призренски Теодосије, када су га косовски цариници зауставили на Јарињу. Речено је да се овакви непријатни догађаји у будућности не смеју дешавати.

Владика Теодосије je истакао да је од суштинског значаја заједнички решавати проблеме који су ових дана задесили СПЦ. Рекао је да, што је слога Срба већа то је позиција јача и напоменуо да је данашњи сусрет значајан због неколико разлога, а основни је тај што се јасно показује да су Срби и те како одлучни да се изборе са свиме што стоји на путу њиховог опстанка и останка на Косову.

Током недавне посете манастиру Високи Дечани, Ракић и Јевтић су истакли да су светиње стуб останка и опстанка српског народа.

”Управо зато је значајно снажно залагање за очување постојећих, а од изузетне је важности и радити на изградњи нових и обнови порушених светиња”, закључили су представници Срба.

Током данашњег сусрета званичника Српске листе са владиком Теодосијем, договорена је стална комуникација и координација око решавања свих проблема, као и одржавање састанака на месечном нивоу.

Повезани чланци

Back to top button