Ракић: Недопустиво је да се неком забрањује основно право на живот

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић, оценио је петицију 11 Невладиних организација из Ђаковице, за поновним протеривањем Драгице Гашић која се у овај град вратила пре 20 дана, а која ће по писању медија у понедељак бити предата Влади Косова, као директан удар на процес повратка.

Ракић је истакао да је сада кристално јасно зашто је Ђаковица и даље забрањени град за повратак већег броја расељених.

”Ово није начин решавања проблема из прошлости. Драгица Гашић, се вратила у жељи да настави живот у граду у коме је живела пре расељења 1999. године и то јој се право ни на који начин не сме ускратити. Овакве поруке, нама који искрено радимо на процесу повратка и желимо да негативан тренд променимо, не само да отежавају посао који радимо, већ шаљу јасну поруку и свима који о повратку размишљају да нису добродошли и да и ако се на тај корак одлуче, имаће проблеме”, рекао је Ракић.

Министар за повратак и заједнице је позвао представнике међународних организација и институција да помогну у решавању оваквих проблема јер је, како је истакао, недопустиво да се неком забрањује основно право на живот у месту где је некада живео.

”Министарство за заједнице и повратак и ја лично увек ћу се залагати да свима који искрено желе да се врате, то и омогућимо. Овакве поруке ћемо схватати као још један у низу камена спотицања у послу који радимо али и сада поручујем да нас то неће зауставити у намери да повратника буде више”, закључио је Ракић.

Повезани чланци

Back to top button