Ракић: Расељеним Србима из Мушотишта није дозвољено да на Свете Тројице обиђу огњишта

Расељеним Србима из Мушутишта није дозвољено да обележе празник Силазак Светог Духа на апостоле-Педесетница-Тројице, саопштило је Министарство за заједнице и повратак.

Педесет расељених није добило полицијско одобрење да у недељу 12. јуна на темељима манастира Свете Тројице у Мушутишту обележи овај велики празник и ако су се на време најавили своју посету месту у коме су до 1999. године живели.

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић, оцењује да је спречавање расељених да само на дан посете своја вековна огњишта апсурдно и истиче да се овиме показује заправо колика је воља косовских институција да помогну повратак расељених лица.

”Константно се суочавамо са оваквим проблемима када је Мушутиште у питању. Ово је показатељ да је процес повратка на Косову под великим знаком питања и да кривце за то треба да тражимо управо у институцијама које немају вољу да нам помогну да ово питање решевамо на један позитивнији начин. Представници међународне заједнице морају подробније да се позабаве свиме ониме што нас спречава да већи број расељених вратимо на Косово.”

Ракић пита, ако полиција не може да обезбеди један дан боравка расељенима у Мушутишту како би то тек изгледало када би се расељени вратили да живе у овом месту?

”Жалосно је што након више од две деценије од напуштања својих кућа, расељени не могу да своје домове и своју цркву посете и то заправо говори да се суживот не може градити на темељима забрана и ограничења Србима”, рекао је Ракић.

Повезани чланци

Back to top button