Ракић са шведском министарком о нападима на Србе, повратку и имовини СПЦ

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић,  разговарао је данас у Приштини са Ан Линде, министарком спољних послова Шведске, земље која председава ОЕБС-у, о безбедности, повратку, проблема употребе српског језика у институцијама и заштити имовине Српске православне цркве.

Ракић је Линде подсетио и на неспровођењу одлуке Уставног суда Косова поводом имовине манастира Високи Дечани. Нагласио је да је недопустиво то што се у 21. веку крше основна људска права када је у питању процес повратка наводећи случај Драгице Гашић, која има искрену намеру да након повратка остане у свом граду.

”Велики број проблема је у свим овим областима које смо навели. Због тога и због статусне неутралности која је у мандату ОЕБС-а, позивам вас да заједно више радимо на терену како бисмо постигли већу ефикасност и указали на све проблеме који прате не само српску, већ све мањинске заједнице. Нажалост и неразумевање осталих институција нам отежава посао који радимо”, појаснио је Ракић.

Нагласио је да је поштовање културне баштине неког народа кључно за поштовање основних људских права.

”Ако имате пример да се након пет година одлука Уставног суда, када је реч о имовини манастира Високи Дечани још увек не спроводи, јасно вам је да по питању владавине права нешто не функционише”, рекао је Ракић.

На састанку на коме је присуствовао и амбасадор ОЕБС мисије на Косову Мајкл Девенпорт, Ракић је предао списак свих инцидената који су се догодили од почетка 2021. године и замолио је представнике ОЕБС-а да уложе свој ауторитет какао би се представила реална слика свега што се дешава.

Шведска министарка Ан Линде је рекла да сарадња ове мисије и министарства и даље треба да остане добра. Навела је да ће ОЕБС увек пружати подршку расељеним лицима да се врате.

Повезани чланци

Back to top button