Рамадани: На Косову 264. новооболелих

У последња 24 часа потврђена су 264 нова случаја коронавируса, док је шест особа изгубило битку са овом инфекцијом, саопштио је директрор Национанлног института за јавно здравље Косова Насер Рамадани.

Како се наглашава, током дана је на Универзитеско клиничко-болничком центру Косова збринуто 785 пацијената од којих је 44 у тешком, а осам у критичном стању.

Директор Националног Института за Јавно Здравље Насер Рамадани је рекао да је излечено 205 пацијената, док је активан број случајева већи од 11 хиљада.

Рамадани је говорио и о новом соју вируса који се појавио у Великој Британији нагласивши да су потребни нови напору за његово сузбијање уколико се јави на Косову.

„ Још увек нема назнака између нове варијанте и броја заражених. С обзиром на то да нам тренутно недостају светски докази да би се показало у којој мери се нови сој вируса проширила изван Уједињеног Краљевства, потребни су благовремени напори за спречавање и контролу његовог ширења.  Национални институте за јавно здравље у сарадњи са Министарством здравства настоји да подстакне грађане да се тестирају”, рекао је Рамадани

Нагласио је да лабораторија за микробилологију Национанлног института за јавно здравље дијагностикује случајеве САРС-ЦОВ-2 чак и са овом мутацијом те  да ниједног тренутка није угрожена тачност дијагнозе.

Општине у којима су идентификовани позитивни случајеви су: Приштина 93, Урошевац 25, Митровица 16, Косово Поље 14, Подујеве 14, Вучитрн 13, Обилиц́ 11, Пец́ 8, Ђаковица 7, Гњилане 7, Глоговац 6, Штимље 6, Исток 5, Качаник 5, Лјипљан 5, Србица 5, Дечане 4, Драгаш 4, Каменица 4, Призрен 3, Ораховац 3, Витина 3, Малишево 2 и Зубин-Поток 1 случај.

Повезани чланци

Back to top button