Русија: Оптужени лидери ОВК морају бити кажњени

Руско Министарство спољних послова саопштило је, коментаришући рад Специјалног суда у Хагу за злочине тзв. ОВК, да сви који су оптужени за тешке злочине морају да се суоче са законом и „заслуженом казном”, оценивши да Запад сада схвата коме је НАТО помогао када је бомбардовао Југославију 1999. године, преноси Политика.

„Кључно је да сви они који су криви за тешке злочине, које је открио известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти, суоче са законом и заслуженом казном. Овде не може бити имунитета”, поручује се у саопштењу Министарства.

Истиче се да се показало да је „косовска квазидржава” дуги низ година предвођена особама које се повезују са нелегалним активностима на КиМ, укључујући тероризам и организовани криминал, и подсећа да су откривени поуздани  докази за поткрепљивање тих тврдњи.

„Нажалост, западни покровитељи Косова затворили су очи пред овим делом биографија њихових штићеника. Сада западна јавност почиње да схвата коме је НАТО помогао када је бомбардовао суверену Југославију 1999. године”, оцењује Министарство.

Министарство подвлачи да је „Косово постало извор екстремизма и криминала у суседству ЕУ”, а као доказ наводи хапшење двојице косовских грађана, које аустријска полиција сумњичи за умешаност у недавне терористичке нападе у Бечу.

„Надамо се да ће Запад коначно послушати упозорење о правој природи косовске државности и да ће престати да слепо подржава оне који се неће ни на чему зауставити ради својих себичних политичких интереса”, поручило је Министарство.

У саопштењу се напомиње да Москва обраћа пажњу на активности суда у вези са истрагом о кривичним оптужбама против бивших лидера тзв. ОВК, преноси ТАС и издваја Хашима Тачија и Кадрија Весељија као једне од оптужених лидера тзв. ОВК.

Руско министарство огласило се на дан када је један од оснивача и челних људи у терористичкој паравојсци, ОВК, доскорашњи косовски председник Хашим Тачи изведен пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова ради упознавања са оптужницом и изјашњавања о кривици.

Преко
Политика

Повезани чланци

Back to top button