Сахрањен последњи дечански Србин

На српском православном гробљу у Дечанима сахрањен је Бошко Ћирић (58) једини Србин који је живео у овом метохијском градићу, саопштио је на фејсбук налогу игуман манастира Дечани отац Сава Јањић.

Ћирић је јуче у послеподневним сатима пронађен мртав у стану. Налази обдукције која је обављена у Клиничком центру у Приштини очекују се у четвртак.

Бошко Ћирић је био дипломирани правник и живео је сам у Манастирској улици у центру Дечана. Недавно је добио и нови стан. Био је поштован код комшија Албанаца и осим једног инцидента од пре пар година није имао проблема зато што је Србин. Одлично је говорио албански језик.

Од јуна 1999. када су сви Срби били приморани да напусте Дечане, Бошко Ћирић је са својом мајком Даром, која се у међувремену упокојила, живео у колективном смештају у Пожаревцу, да би се пре неколико година вратио и провео извесно време у манастиру чекајући да се створе услови да поново уђе у свој стан.

Бошко је за живота редовно посећивао манастир и долазио на свете литургије. У Дечанима је данас остала да живи само још једна Српкиња, Весна Спалевић.

Опело упокојеном Србину из Дечана служили су монаси Високих Дечана на челу с игуманом Савом Јањићем. Сахрани је присуствовало и неколико Албанаца који су од детињства били пријатељи са Ћирићем, као и неколицина Срба из Гораждевца, Клине и  Грачанице.

Пре бомбардовања у дечанској општини живело је 1.300 Срба и Црногораца и 50.000 Албанаца.

Повезани чланци

Back to top button