Савет безбедности о КиМ 18. октобра

Седница Савета безбедности Уједињених нација, на којој ће се разматрати редован шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о ситуацији на Косову и Метохији, биће одржана 18. октобра.

Како се наводи на сајту СБ УН, седница ће се одржати у поподневним часовима. Претходна седница одржана је 20. априла и на њој је Србију представљао министар спољних послова Никола Селаковић.

На тој седници Селаковић је истакао да је ситуација у јужној српској покрајини далеко од нормалне и стабилне и да Срби и други неалбанци живе у стању страха и неизвесности, као и да је присуство Унмика у несмањеном капацитету кључно за стабилност и мир.

Додао је и да правосуђе на КиМ поступа по тајним оптужницама, супротно свим међународним стандардима, те да данас, уколико сте Србин, „можете бити осуђени на вишегодишњу казну затвора на бази непроверених или контрадикторних изјава сведока“. 

Рекао је да у Приштини не постоји политичка воља за конструктивним решавањем проблема и да одбијањем да се формира договорена Заједница српских општина, косовске власти подстичу одлазак Срба и других неалбанаца.

Министарка спољних послова привремених институција у Приштини Доника Гервала Шварц оптужила је тада Србију и Русију да представљају највећу претњу миру у региону.

Повезани чланци

Back to top button