Савет Европе захтева од Приштине да успостави Заједницу српских општина

Савет Европе је у оквиру самита ЕУ, коме у Бриселу присуствују лидери 27 земаља чланица,  усвојио закључке о преговорима Београда и Приштине у којима се обе стране позивају да „у потпуности и безусловно спроводе обавезе прихваћене у дијалогу, укључујући споразум постигнут 2013. и 2015. о формирању Заједнице општина са српском већином“.

Узевши у обзир недавне тензије на северу Косова, Европски савет истиче да је хитно неопходно постићи напредак у нормализацији односа између Београда и Приштине кроз дијалог уз посредовање ЕУ.

Савет је поздравио најновији европски предлог, познат и као француско-немачки предлог, нагласивши да ће он поставити односе између две стране на „нову и стабилну основу“.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ јуче је изјавио да ће ускоро позвати Куртија и Вучића на састанак упозоривши да је предлог на столу, док је председник Србије Александар Вучић одговорио је да ће у Брисел ићи тек када буде формирана Заједница српских општина и да сада може да иде само у туристичку постету.

С друге стране, премијер приштинских институција Аљбин Курти је више пута поновио да неће дозволити да ЗСО буде предуслов за наставак преговора.

Повезани чланци

Back to top button