Седница СО Грачаница: Помоћ за 80 домаћинстава пострадалих у поплавама, за остале поплављене наредне године

Близу 80 домаћинстава која су претрпела штету на стамбеним објектима током поплава јануара ове године добиће новчану помоћ, одлучила је општина Грачаница, а одлука је изгласана данас пре подне на петој ванредној седници локалног парламента.

Предлог одлуке за доделу финансијских средстава на име надокнаде штете узроковане поплавама током јануара 2021. године је после краће расправе и примедби одборника једногласно усвојен.

Овиме је допуњена раније донета одлука о усвајању извештаја о поплавама које су се на територији општине Грачаница догодиле почетком године.

Директор одељења јавних служби Општине Грачаница Владица Трајковић је у образложењу одлуке навео је да су  Владе Косова и Међуминистарска комисија определиле средства  у износу од 38.000 евра. Право на ову врсту помоћи имаће само она домаћинства која су претрпела штету на стамбеним објектима.  

„Од Владе Косова потраживали смо средства у износу од 450,000 евра, међутим, општини Грачаница додељено је 38.000 евра. Влада Косова тражила је да се у што краћем временском року достави извештај, због чега формирана Комисија није успела да обиђе сва домаћинства, па се су се спискови правили и на основу извештаја представника села“, појаснио је Трајковић.

Фото: Информативна служба ОГ

Председавајући СО Милан Димитријевић навео је да ће 38.000 евра биди подједнако расподељено на нешто више од 80 домаћинстава.

Одборници су изнели примедбу да списак за надокнаду штете не обухвата све оштећене и захтевали да се помоћ усмери и на остале.

Заменик председника општине Грачаница Милан Јоксимовић је у току расправе обећао да ће Општина Грачаница пронаћи начин да помогне и осталим оштећеним домаћинствима.

Ова средства морају бити подељена људима којима су оштећени стамбени објекти. Општина ће направити листу оних који нису били обухваћени првим списком и у следећој фискалној години наћи ћемо средства и поделити их у циљу помоћи за санирања штете. Дакле, сви ће бити помогнути “, рекао је Јоксимовић.

Повезани чланци

Back to top button