Селаковић – Гутерес: Кључна важност наставка ангажмана УНМИК-а у несмањеном обиму

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом с којим је разговарао о данашњој седници Савета безбедности.

Селаковић је истакао да је континуирано разматрање ситуације на КиМ пред овим телом од суштинског значаја како за Србију тако и за међународну заједницу.

У контексту заштите нашег територијалног интегритета и суверенитета, министар Селаковић је подвукао да су УН за Србију најзначајнија међународна организација, истакавши да је од кључне важности наставак ангажмана УНМИК-а, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом, наводи се у саопштењу.

Селаковић је информисао генералног секретара о учесталим нападима на Србе, њихову имовину и објекте Српске православне цркве, поручивши да ти инциденти недвосмислено указују на угроженост нашег народа и крхку безбедносну ситуацију у покрајини.

Шеф српске дипломатије поновио је да је Србија апсолутно опредељена за очување мира и безбедности и да ће наставити да инсистира на заштити српског становништва на КиМ.

Посебну пажњу у разговору министар је посветио проблему интерно расељених лица са КиМ.

Министар Селаковић је Гутереса информисао о ситуацији у региону, нагласивши да је Србија доследно стуб политичке стабилности на Западном Балкану.

Србија, како је истакао, свој пуни допринос деловању УН и очувању међународног мира пружа кроз учешће у мисијама УН широм света, додавши да смо са више од 260 плавих шлемова трећи у Европи и први у региону по контрибуцији мировним снагама УН.

(извор: РТС)

Повезани чланци

Back to top button