Север КиМ: Напето и даље, тродневна жалост због убиства четворице Срба

Не смањује се напетост на Северу Косова и Метохије ни 72 сата после драматичних догађаја у Бањској код Звечана, када је дошло до размене ватре изеђу Срба и припадика косовске поциције, којом приликом је настадао један полицајац, а четвица их Срба је убијено. Село је и даље у блокади, а синоћ су се догодила и нова хапшења.

Информацију да су ухапшена још тројице Срба, саопштила Канцеларија за Косово и Метохију. Директор Петар Петковић поручио је да Срби на северу КиМ пролазе незапамћени терор о коме се неће чути реч осуде од стране међународних представника.

На другој страни медији у Притшини увелико се баве реконстуркцијом догађаја објављуајући снимке које је Влада доставила агенцији Асошијетед прес. На њима су из дрона уснимана униформисана лица, унутар и око манастирских зидина.

Манастир Бањску обишао је владика Теодосије, а игуман Данило га је упознао са  дешавањима. Епархија рашко-призренска наводи да су Еулекс и Косовска полиција у манастиру током дана извршили увиђај. Њима је дозвољено да уђу у све просторије и увере се да монаси и поклоници ни на какав начин нису учествовали у трагичним збивањима.

Код грађана на северу Косова и Метохије забринутост због минулих догађаја али и туга због изгубљених живога. Вечерас у 17 и 18 часова код споменика Краљу Милутину у Звечану и кнезу Лазару у Косовској Митровици палиће се свеће за пострадале Србе, а 26, 27. и 28. септембар су проглашени Данима жалости.

У српским срединама на територији Косова и Метохије отказаће се сви догађаји забавног карактера у организацији органа локалних самоуправа и институција, а заставе Републике Србије биће спуштене на пола копља.

Српске листе је изразила најдубље саучешће породицама страдалих, а повређенима у акцији косовксе полиције пожелела брз опоравак.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button