Школа калиграфије у Драганцу: Чувамо ћирилицу и нашу културну баштину

Десеторо младих полазника школе калиграфије данас је у манастиру Драганац започело исписивање првих линија уз помоћ пера. Кроз исписивање текстова пером чува се од заборава ћирилица и наша културна баштина, поручили су организатори.

Калиграфија је уметност лепог писања, која води порекло из Кине, а у свету се примењује на различите начине.

„Код нас се калиграфија примењивала у црквеној уметности и тако је живела и развијала се. Најлепши период калиграфије је био у 13-14. веку, када су преписивачке делатности и преписивачке школе цветале“, појаснио је укратко дипломирани ликовни уметник црквене уметности Душан Мишић, који подучава полазнике школе у Драганцу.

Са калиграфијом се први пут сусрео у основној школи 2008. године, а затим је уписао средњу школу примењених уметности и Академију црквене уметности где је своје знање допуњавао, а данас своје искуство преноси младим полазницима.

„Они су дошли овде да науче нешто ново, да науче вештину писања пером, што је изазовно и треба јако доста времена и надам се да ће за ово кратко време колико су овде успети да савладају неке основе. Надам се и то што савладају да ће наставити да вежбају како би били све бољи“, рекао је Мишић.

 У малој просторији у Драганцу, шћућурени једни до других, десеторо полазника школе калиграфије са пуном концентрацијом исписивало је различите симболе уз помоћ мастила и пера.

„За сада ми је супер. Није досадно и интересује ме. Иначе цртам, сликам у слободно време, волим то да радим“, рекао је Мартин Салији из Косовске Каменице.

Анђелија Јанковић из Шилова је већ имала додира са калиграфијом током летње школе у Призрену.

„Нисмо оволико обимно радили, углавном су то била само обична слова. Радили смо бојицама и са пером исто, то је нека основа била. Лепо је занимање, није уопште досадно, јесте да треба доста труда и рада и концентрације, али опет, занимљиво је“, каже Јанковићева.

У аутентичном амбијенту средњевековног манастира Драганац организатори си желели да омладини из Косовског Поморавља пруже мало активности, али и да их подуче како се чува и негује традиција.

Школа калиграфије трајаће до недеље, када ће бити организована изложба.

„Управо кроз исписивање текстова пером чувају од заборава ћирилицу и нашу културну баштину која је овако настајала у Средњем веку и све књиге које су сачуване до данас су настале пером, руком, мастилом“, рекао је Мишић.

Организатори школе калиграфије су Галерија уметности Приштина, Дом културе „Грачаница“ и Школа калиграфије „Дијак“, уз подршку Епархије рашко-призренске, Министарства културе и информисања Републике Србије, манастира Драганац и игумана манастира, владике новобрдског Илариона.

(Грачаница онлајн)

Повезани чланци

Back to top button