Школа у Партешу обележила век постојања

Основана школа „Доситеј Обрадовић“ из Партеша код Гњиалана обележила 100 година свог постојања.  Свесни тешког и одговорног историсјког  тренутка у коме живимо настављамо мисију ширења знања и образовања. Боримо се за будућнос деце и опстанак на вековним огњиштима, поручили су просветни радници на свечаности  упрличеној поводом обележавања јубилеја.

Више стотина гостију, бивших и садашњих ученика, као и представника локалне самоуправе присуствовали су програму обележавања века постоја школе у Партешу који су припремили учениици и наставаници школе. Најзаслужнијим ученицима, просветним радницима али и пријатељима школе додељене су захвалнице.

Одлуку о отварању школе у Партешу у име министра просвете у Краљевини Југославији донео је секретар министарства Никола Јањић 19. јуна 1922. године. Први учитељ био је Божидар Антић. Школа је 1955. године прерасла у осморазредну,  а у модернији школски објекат, наменкси изграђен, ученици и наставнци су се уселили 1968. године.  

Школу је похађало више од 15 хиљада ђака међу којима је било много успешних људи и угледних грађана, рекао је Станислав Којић просветни радник и аутор више монографија.   

„Ово је усанова која свима нуди знање, а знање је моћ која нас води у будућност. У жељи да буде још више успешних генерација,  из овог храма знања и мудрости поручујемо да настављамо нашу мисију“, рекао је Којић.

У објекту школе „Доситеј Обрадовић“ у Партешу после рата смештене су и Економска и техничка школа из Гњилана као и одељење Пољопривредне школе из Липљана.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button