Скупштина Косова: Оштре критике ЛДК и ПДК на рачун Куртијеве владе

Председник Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику изнео је низ критика на рачун косовског премијера Аљбина Куртија окривљујући га за кризу насталу генералним штрајком просветара на Косову.

Абдиџику је на првој седници јесењег заседања Скупштине Косова ракао да је на Косову ванредна ситуација због штрајка који је ушао у трећу недељу.

Навео је да 25 хиљада наставника не ради док бројне породице не могу да организују свакодневни живот јер немају где и коме да оставе децу.  Додао је да је за насталу кризу одговоран једино премијер Аљбин Курти.

„За ЛДК, једини одговоран за ову кризу има адресу у Влади, премијер Курти. На премијеру је да покрене дијалог, да разговара и саслуша оне који се не слажу. На њему је повећањем плата изнађе решење”, рекао је Абдиџику.

„Ова влада је имала годину дана да се припреми за тешку зиму која је пред нама, а Косово нема уговор о снабдевању, нити ефикасне мере уштеде, нити мере за алтернативно грејање“.

Критике на рачун владе изнео је и председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи који је оценио да је власти удобно у фотељама те да је  искључена за проблеме грађана, преносе приштински медији.

Све озбиљнију економску кризу у земљи представници владе виде као политички рат усмерен против њих.

„Они који су имали чак и просечан животни стандард једва издржавају“, рекао је Краснићи и додао да класа са нижим примањима постепено запада у сиромаштво.

Крснићи је затражио одговор на то шта догодило са 700 милиона евра које је Влада акумулирала и блокирала назвавши неозбиљним последњи пакет мера и које су, како је рекао у служби куповине социјалног мира које ће имати краткорочни утицај на грађане.

Шеф ПДК је за борбу против економске кризе предложио пет мера: ослобођење од пореза на додату вредност основних прехрамбених производа, укидање акцизе на нафту, субвенција за 25 одсто рачуна за струју за оне који потроше до 1.200 киловата струје, као и могућност да се дозволи повлачење одређених новчаних средстава из пензионог фонда ТРУСТ.

Краснићи је рекао да ће ове мере имати тренутни ефекат у односу на актуелну кризу

Повезани чланци

Back to top button