Скупштина Косова сутра о поскупљењу струје

Посланици Скупштине Косова расправљаће у понедељак на ванредној седници о најавама за поскупљење струје.

Парламентарна дебата је заказана након што је Регулаторна канцеларија за енергију (РУЕ) објавила да ће преиспитати тарифе за електричну енергију, на захтев Оператора дистрибутивног система КЕДС-а и пружаоца универзалне електричне енергије КЕСКО.

Регулаторна канцеларија за енергетику је прошле недеље дала предлоге за цене струје којим су потрошачи подељени у пет категорија: А, Б, Ц, Д, Е.

У категорију А, спадају потрошачи који у току месеца потроше 300 киловат сати струје, тренутна цена тог рачуна је 18,87 евра. РУЕ је предложила да се овај рачун повећа на 20,40 евра али уз субвенцију Владе ваш рачун ће остати исти – 18,87 евра.

У категорију Б спадају потрошачи који у току месеца потроше 450 киловата, тренутна цена тог рачуна 27,37 евра. РУЕ је предложила да се овај рачун увећа на 29,66 евра, али уз субвенцију Владе остаје исти – 27,37 евра.

У категорији Ц, спадају потрошачи који у току месеца потроше 600 киловата, онда је тренутна цена вашег рачуна 35,86 евра. РУЕ је предложила да се овај рачун увећа на 38,92 евра, али уз субвенцију остаје исти – 35,86 евра.

У категорији Д, спадају домаћинства која потроше 800 киловата, цена њиховог рачуна износи 47,19 евра. РУЕ је предложила да се овај рачун увећа на 74,17 евра али са субвенцијом биће 59,50 евра.

У категорији Е, спадају потрошачи који током месеца потроше 1000 киловата, онда је тренутна цена рачуна 58,52 евра. РУЕ је предложила да се овај рачун повећа на 109,42 евра али са субвенцијом биће 83,14 евра.

Према РУЕ, повећање погађа само две категорије домаћинстава Д и Е, односно грађане који троше више од 800, односно 1000 киловата.

Предлог РУЕ је тренутно у јавној консултацији. Ако предлог буде одобрен такав какав јесте, фебруарски рачун ће потрошачима бити достављен са повећањем.

Опозиционе странке су на седници Скупштине која је одржана прошлог четвртка изразиле забринутост због повећања цене струје.

ААК је предложио нацрт резолуције којим се тражи да повећање цене струје не буде усвојен, међутим, он није одобрен јер није наишао на подршку Самоопредељења, које има највећи број посланика у Скупштини.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button