Скупштина Србије прихватила Извештај о преговорима; борба за ЗСО биће тешка поручио председник Вучић

Посланици Скупштине Србије прихватили су са 154 гласа Владин Извештај о преговoрима са Приштином. У завршном обраћању председник Србије Александар Вучић поручио је да ћемо имати тешке разговоре и тешку борбу за Заједницу српских општина, са овлашћењима која ће бити значајна и која ће уливати поверење грађанима.

Народни посланици усвојили су са 154 гласа Владин „Извештај о преговарачком процесу са институцијама привремене самоуправе у Приштини, од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023“.

Против су гласала 23 посланика, а уздржаних је било девет. Током гласања је било присутно 186 посланика.

ВУЧИЋ: НАША ПОЗИЦИЈА НИЈЕ ЛАКА, СПРЕМАН САМ ДА ПРЕГОВАРАМ СА СВИМА

Председник Вучић је навео да је спреман да разговара са свима увек, као и на идеју да пред сваке важне разговоре Канцеларија за КиМ позове све који су заинтересовани да се информишу.

„Ја сам увек отворен за разговор, кад год имам слободан сат, пошто то код мене иде на пола сата, 45 минута, и сат времена у зависности од разговора које имам. Где год има простора, ја сам спреман да вас примим, да разговарам о свему томе да видимо шта је то што можемо да радимо заједно“, истакао је Вучић.

Додао је да треба да се спремимо на нелака времена и да треба да покушамо да мало боље разумемо једни друге и да прихвата део кривице за то.

„Мислим да је најважније за наш народ на КиМ, ви људи, не само ви овде, него цео наш народ и у Гораждевцу, и у Осојану, и у Великој Хочи, и у Сувом Долу, и у Зубином Потоку, и у Лепосавићу, и у Косовској Митровици, у читавом Поморављу, од Каменице до Клокота, Доње Будриге, Партеша, Грачанице, Сиринићке жупе, Липљана, Гуштерице једне, друге, Угљара, Бресја, Пасјана, свуда где живи наш народ, ја знам да ви знате да је ваша држава Србија“, рекао је Вучић.

Поручио је да је то нешто што не може да се брише гумицом и дописује налив-пером, али да „морамо да разумемо да доста људи мисли да то није Србија“.

„Наша позиција није лака управо зато што ситуација на Косову и Метохији није лака“, истакао је Вучић.

Напоменуо је да су Срби са КиМ ту зато што виде како се неко за њих бори, види њихове проблеме и живи њихов живот.

„Ја вам гарантујем само једну ствар – увек ћемо бити заједно. Србија ће да чува мир. Србија ће да се понаша одговорно“, рекао је Вучић.

Додао је да ће Србија да расте и захвалио се свима на пажњи.

„Хвала онима који су показали да би могли да издрже и под неким тежим околностима. Можете да мислите оне који се бусају у прса шта би све на ратишту издржали, а нису у стању да седе сат времена у топлој скупштинској клупи, а не да држе ров по 24 или 36 сати. Да не размишљамо о рововима, да размишљамо о рачунарима, вештачкој интелигенцији, научно-технолошким парковима, да размишљамо о сигурности наше деце и да урадимо све да им ту сигурност омогућимо. Хвала вам најлепше. Живела Србија и нема предаје“, навео је Вучић на крају завршног обраћања.

ТЕШКА БОРБА ЗА ЗСО, ОДЛУКЕ ЋЕМО ДОНОСИТИ САМО У САРАДЊИ СА ГРАЂАНИМА

Председник Вучић је у завршном обраћању посланицима рекао да ћемо имати тешке разговоре и тешку борбу за Заједницу српских општина, са овлашћењима која ће бити значајна и која ће уливати поверење грађанима.

„У сарадњи са њима ћемо доносити све одлуке, јер ће бити притисака да се не поштује потписано“, каже Вучић.

Тек после, додаје, долазе разговори о другим темама.

Вучић је рекао да морамо да разумемо шта тражи Запад, у којим геополитичким оквирима. Наводи и да је Запад мислио да ће бити лакше поразити Русију, али да она данас ратује боље него раније.

„Плашим се да ће бити само тежи рат, са још већим размерама последица, а оне неће бити нимало добре ни по нас овде“, рекао је Вучић.

Навео је да је он сам крив јер нисмо увели санкције Русији, али да смо морали да осудимо упад Русије у Украјину како бисмо остали на међународној сцени.

„Наше искуство са санкцијама је веома лоше и важно је да имамо некога ко би нам помогао у СБ УН, јер не знамо шта ће некоме пасти на памет, као Британцима 2015, па су нам Руси помогли“, рекао је Вучић истичући да је било важно да очувамо самосталност у одлучивању.

Навео је и да не воли да говори о црвеним линијама, јер се онда ограничавају преговори, а преклапање рцвених линија довои до сукоба.

„Важно је да са Албанцима изградимо боље односе, преговарамо, економски напредујемо, да имамо већу стопу раста“, поручио је Вучић.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button