Слава светих Архангела код Призрена ове године без гостију

Српска Православна Црква и верници данас славе Сабора Архангела Гаврила. Због коронавируса и забране окупљања ове године је празник у манастиру Светих Архангела код Призрена обележен без окупљања народа.

До лане је сваке године на данашњи дан овде долазио велики број верика. Након литургије је за госте из свих крајева Централне Србије, Косова и Метохије, Црне Горе, организован богат култруно-уметнички програм.

Данас у манастиру светих Архангела, као и многим храмовима и црквама на Косову и Метохији није било верника као протеклих година, јер је Влада Косова због пандемије Ковода -19  забранила масована окупљања и одржавање верских обреда.

Одлука је многим верницима тешко пала.

Илија Илић из околине Штрпца, који се бави планинарењем и бициклизмом, са својим друговима је кренуо рано јутрос из Штрпца бициклом до манастира. На овај начин су ипак обележили традицију која се негује у његовој породици. Испоштовали су све прописане мере превенције и кретања и данас посетили Свњете Аргангеле код Призрена.

Празник Сабора светог архангела Гаврила није обележен “црвеним словом” у календару Српске Православне Цркве која му придаје велики значај и слави га као – Благовесника који је учествовао и најављивао све значајније догађаје везане за настајање хришћанства.

Манастир Светих Архангела је подигнут 1352. године, страдао у шеснаестом веку, а у наредним вековима је запустео.

Деведесетих година прошлог века почиње обнова, да би 17. марта 2004. године био потпуно уништен у Мартовском погрому.

Светиња је задужбина цара Душана у којој се налазило и његово гробно место. Обнова манастира запаљеног 17. марта 2004. године траје и данас.

Маја Живковић, Национал онлајн

Извор
Национал

Повезани чланци

Back to top button